Κίνητρα για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων παρέχει πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που χρηματοδοτείται με 63 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας

Το πρόγραμμα επονομάζεται Νέα Βιομηχανικά Πάρκα και έρχεται να ενισχύει τον «νέο θεσμό» των επιχειρηματικών πάρκων που υιοθετήθηκε με τον νόμο 4982/2022.

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 23η Δεκεμβρίου 2022, ενώ ως ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων ορίζεται η 23η Φεβρουαρίου 2023. Σύμφωνα με τους όρους τους προγράμματος, τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο έως το τέλος του 2025.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Από το τμήμα Ι του προγράμματος, προϋπολογισμού σχεδόν 38 εκατ. ευρώ, παρέχεται χρηματοδότηση για:

α) τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων (πάρκα νέας γενιάς),

β) την επέκταση ή συμπλήρωση των υποδομών, την επέκταση του πάρκου, τον εκσυγχρονισμό ή αναβάθμιση των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών και πάρκων, προκειμένου αυτά να ανταποκριθούν στις ανάγκες που επιτάσσει η προσαρμογή στη στρατηγική της «Βιομηχανίας 4.0» (Industry 4.0) με σκοπό την αύξηση της ετοιμότητάς τους για τη μετάβαση σε υποδομές δικτύου 5G και υπερυψηλού εύρους ζώνης, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρεμβάσεων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και υποδομών κυκλικής οικονομίας, και

γ) τη μετατροπή περιοχών με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση σε πράσινα και ψηφιοποιημένα βιομηχανικά πάρκα.

Από το τμήμα ΙΙ του προγράμματος, που αποσπά προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, παρέχεται χρηματοδότηση για την κατασκευή υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση και υποστήριξη των αναγκών των υφιστάμενων Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) της εγχώριας αγοράς, καθώς και της ευρύτερης περιοχής και την προώθηση της εξοικονόμησης, αποθήκευσης και διανομής της ενέργειας και των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι η κατασκευή των υποσταθμών θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών και πάρκων όσο και τρίτων χρηστών του δικτύου.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ) σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ως από κοινού Φορείς Υλοποίησης της δράσης. Η ΓΓΒ έχει την ευθύνη και ασκεί τις αποφασιστικές αρμοδιότητες για την υλοποίηση της δράσης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ενεργεί ως σύμβουλος αξιολόγησης και παρακολούθησης της ΓΓΒ από την προκήρυξη έως και την αξιολόγηση, ένταξη και ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων.

Σημειώνεται ότι δικαιούχος του τμήματος II της δράσης είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας είναι οι εργασίες ανάπτυξης υποδομών και διαρρύθμισης Επιχειρηματικών Πάρκων που λαμβάνουν χώρα στους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) όπως αυτοί ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 41 του Ν. 3982/2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Δηλαδή χώροι που έχουν οργανωθεί για την υποδοχή των δραστηριοτήτων όπως Βιομηχανικές Περιοχές, Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές, Επιχειρηματικά Πάρκα Τύπου Α', Β', Γ', Ειδικού Τύπου, Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης, τα Επιχειρηματικά Πάρκα Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης και τα Επιχειρηματικά Πάρκα Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας. Από τη δράση εξαιρούνται οι Τεχνοπόλεις.

Ως προς τις προτάσεις του τμήματος Ι, το συνολικό ποσό κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 300.000 έως 20 εκατ. ευρώ. Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο ή μεγαλύτερο των παραπάνω ορίων δεν κρίνονται επιλέξιμα. Αντίστοιχα, η τελική πιστοποίηση δαπανών θα πρέπει να είναι εντός των παραπάνω ορίων, σε διαφορετική περίπτωση το έργο θα απεντάσσεται.

Το χρηματοδοτικό σχήμα των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν έργα του τμήματος Ι για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών είναι έως 50% δημόσια επιχορήγηση και κατ' ελάχιστον 50% ιδιωτική συμμετοχή.

Το νέο πλαίσιο

Νέα δεδομένα στον χώρο των Επιχειρηματικών Πάρκων φέρνει ο νόμος 4982/2022, μέσω του οποίου επιδιώκεται να δημιουργεί ένα σύγχρονο πλαίσιο υποδομών - υποδοχέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στόχος του νέου πλαισίου είναι η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων διά των οποίων συγκεντρώνονται επιχειρηματικές δραστηριότητες σε συγκεκριμένες περιοχές με οργανωμένες υποδομές, για τη δημιουργία οικοσυστημάτων επιχειρήσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής.

Με την ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων, η οποία γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας, επιτυγχάνονται περαιτέρω η προστασία του περιβάλλοντος, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας, απασχόλησης και των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αναπτυξιακό έλλειμμα, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Πλέον, με το νέο πλαίσιο, τα Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) διακρίνονται σε:

α) Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α1: το Ε.Π. που πολεοδομείται, οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων κάθε κατηγορίας περιβαλλοντικής κατάταξης της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α' 209).

β) Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α2: το Ε.Π. που πολεοδομείται, οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων των κατηγοριών «Α2» και «Β» περιβαλλοντικής κατάταξης της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011.

γ) Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ): το Ε.Π. που οργανώνεται για την περιβαλλοντική εξυγίανση περιοχών με Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) και την αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων των επιχειρήσεων που χωροθετούνται σε αυτή.

δ) Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ): το Ε.Π. που οργανώνεται σε περιοχή όπου είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί ή πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει μεμονωμένη μεγάλη μονάδα (ΜΜΜ) και για το οποίο δεν απαιτείται πολεοδόμηση. Ως ΜΜΜ θεωρούνται αυτές που ασκούν μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες του Β' Μέρους του ν. 3982/2011 (Α' 143) ή δραστηριότητες εφοδιαστικής του ν. 4302/2014 (Α' 225) με την ελάχιστη έκταση του άρθρου 19 του παρόντος.

ε) Τεχνόπολη: το Ε.Π. που οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")