Κινητικότητα καταγράφεται στην κατασκευαστική αγορά (στενά συνδεδεμένη με την ενεργειακή), με την κυοφορούμενη συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή να κυριαρχεί λόγω μεγεθών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΓΕΚ Τέρνα και First Sentier έχουν ολοκληρώσει τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας έχει φθάσει τα 2,358 δισ. ευρώ.

Η «μπάλα» βρίσκεται στο αυστραλιανό fund που χρειάζεται να κλείσει με τις ελληνικές τράπεζες το χρηματοδοτικό του πλάνο για μια συμφωνία που όταν ολοκληρωθεί θα είναι από τις μεγαλύτερες που θα έχουν γίνει. Η μέχρι τώρα εκτίμηση ήταν ότι οι υπογραφές θα μπουν μέχρι το τέλος του έτους. Πλέον, θεωρείται πιθανότερο η συμφωνία να ολοκληρωθεί αρχές του επόμενου έτους.

Η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα, με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Περιστέρη, έχει κινηθεί στη λογική μιας συμφωνίας που θα αφορά όλους τους μετόχους (θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση). Σημειώνεται ότι η ΓΕΚ Τέρνα έχει ποσοστό 37,9318% στην Τέρνα Ενεργειακή, ο κ. Περιστέρης 11,0583% και η Atale Enterprises LTD 6% (όλοι οι υπόλοιποι μέτοχοι έχουν κάτω από 5%).

Βάσει του επενδυτικού προγράμματος που έχει ανακοινώσει η Τέρνα Ενεργειακή στοχεύει στην εγκατάσταση 5,5 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος το 2029, με εγκατεστημένη ισχύ που θα ξεπερνά τα 6,4 GW από 895 MW σήμερα.

Την ίδια στιγμή σε συζητήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της, μέσω εξαγοράς άλλης ή άλλων μικρότερων εταιρειών, βρίσκεται η Intrakat η οποία θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα διατεθούν για τον προαναφερόμενο σκοπό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Intrakat συνομιλεί με τους μετόχους της κατασκευαστικής εταιρείας Τεκάλ, με επικεφαλής και βασικό μέτοχο τον Παναγιώτη Ψαλτάκο, η οποία μεταξύ άλλων εξειδικεύεται στα λιμενικά έργα. Εκτιμάται ότι οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο και ως εκ τούτου η έκβασή τους είναι αμφίβολη. Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι η Intrakat έχει ανακοινώσει ότι κεφάλαιο ύψους 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση θα διατεθεί για εξαγορές.

Κινητικότητα παρατηρείται και σε άλλες μικρότερες εταιρείες, όπως η Δομική Κρήτης. Ωστόσο, δεν υπάρχει λευκός καπνός από την προσέγγιση της διοίκησής της με τον Δημήτριο Κούτρα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες «κοιτά» την κρητική εταιρεία σε συνεργασία με τον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο Wade Adams.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")