Τα Σχέδια της Intrakat Μετά την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των 100 Εκατ. Ευρω

Τα Σχέδια της Intrakat Μετά την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των 100 Εκατ. Ευρω
της Ελένης Μπότα
Σαβ, 24 Δεκεμβρίου 2022 - 11:40

Από τις 4/1/23 μέχρι τις 25/1/23 θα διαρκέσει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ιntrakat, ύψους 100 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Χρηματιστηρίου, η τελική έγκριση εισαγωγής των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση θα δοθεί στις 31/1/23 και οι μετοχές θα εισαχθούν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 2/2/23.

Οι νέες μετοχές, οι οποίες θα εκδοθούν από την Intrakat στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, θα έχουν ονομαστική αξία €0,30 εκάστη.

Οι μετοχές θα διατεθούν με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, με αναλογία 1,13878275664266 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλαιά μετοχή και τιμή διάθεσης €1,17 για κάθε Νέα Μετοχή.

Η εταιρία θα χρησιμοποιήσει το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων ως εξής:

α) Ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ περίπου θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρία για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης, το οποίο θα απαιτηθεί κυρίως για την προσήκουσα υλοποίηση και επιτάχυνση της εκτέλεσης υφιστάμενων έργων, την υλοποίηση νέων έργων που είτε έχουν συμβασιοποιηθεί είτε αναμένεται να συμβασιοποιηθούν εντός του έτους 2022, καθώς και για τη διεκδίκηση έργων που αναμένεται να προκηρυχθούν και αφορούν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της.

β) ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ περίπου θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις στους τομείς δραστηριότητας της με έμφαση σε επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα των παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, στον τομέα έργων περιβάλλοντος καθώς και στον τομέα των Α.Π.Ε. Η χρηματοδότηση των εν λόγω επενδύσεων θα γίνει και μέσω εξαγορών ή και δημιουργίας νέων εταιριών ή άλλων τύπων συμπράξεων την Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.

Σήμερα το ανεκτέστο υπόλοιπο του Ομίλου ανέρχεται σε 1,2 δισ., ενώ, ο Όμιλος είχε μειοδοτήσει σε επιπλέον έργα ύψους 759 εκατ. για τα οποία αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους εντός του 2023. Η ενίσχυση του ανεκτέλεστου των έργων του Ομίλου και η έναρξη στο αμέσως επόμενο διάστημα μεγάλων έργων που αναλήφθηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτος και τα οποία έχουν ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους, αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.Ο τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου στις 30.09.2022 ανήλθε σε 132,8 εκατ. έναντι 141,1 εκατ. την 31.12.2021. Στον παραπάνω δανεισμό συμπεριλαμβάνονται δάνεια ύψους 41,8 εκατ. τα οποία έχουν ληφθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και συγκεκριμένα €37,6 εκατ. σε αιολική ενέργεια και 4,3 εκατ. σε Real Estate.

Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του έτους το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας άρχισε να εκπονεί με γρήγορους ρυθμούς το πλάνο για τη λειτουργική αναδιάρθρωση του Ομίλου, καθώς και νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού προγράμματος, το οποίο εστιάζει σε πέντε κύριους πυλώνες στρατηγικής: νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, Αξιοποίηση Ακινήτων καθώς και έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ειδικότερα, στον τομέα των ΑΠΕ, και σε συνέχεια της συγχώνευσης της, με απορρόφηση της εταιρίας με την επωνυμία "ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ" τον Ιούλιο του 2021 καθώς και με την πραγματοποίηση εξαγορών χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών πάρκων 500 MW τον Σεπτέμβριο 2022, ο Όμιλος διαθέτει πλέον χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,8GW (1GW αιολικά πάρκα και 0,8GW φωτοβολταϊκά πάρκα).

Από την ως άνω συνολική ισχύ των 1GW σε αιολικά πάρκα, αιολικό πάρκο ισχύος 15MW ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά εντός του α’ εξαμήνου του 2022, έλαβε βεβαίωση λειτουργικής ετοιμότητας και έχει ήδη τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από τον Αύγουστο 2022 ενώ αναμένεται η εμπορική λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2023. Επίσης, αιολικά πάρκα ισχύος 83MW έχουν εξασφαλίσει τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας και βρίσκονται σε φάση κατασκευής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2024. Σημειώνεται ότι, για την χρηματοδότηση των ανωτέρω έργων ΑΠΕ ισχύος περίπου 100MW, η Εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για τη λήψη ομολογιακού δανείου ύψους ποσού €120 εκατ., ώστε να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία έως το 2024 και να ενισχύσουν ανάλογα το EBITDA και τα αποτελέσματα του Ομίλου.

 
Στο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ του Ομίλου με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για είκοσι (20) έτη, προστέθηκε, εντός του Σεπτεμβρίου 2022, ένα ακόμη αιολικό πάρκο ισχύος 32MW, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία έως το 2025. Η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει και την ανάπτυξη έντεκα (11) αδειών σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών συνολικής ισχύος 700MW.

Στον τομέα των έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, ο Όμιλος ήδη συμμετέχει σε πληθώρα ενεργών διαγωνισμών, σε διάφορα στάδια των διαγωνιστικών διαδικασιών. Επίσης, η Εταιρία έχει ως στόχο τη συμμετοχή της σε επιπρόσθετους διαγωνισμούς που αναμένονται να προκηρυχθούν την περίοδο 2023 - 2024.

Στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, ο Όμιλος ολοκλήρωσε και λειτουργεί από τις αρχές του 2022 το πρώτο 5άστερό του ξενοδοχείο "Xenodocheio Milos" χωρητικότητας 43 δωματίων στην Αθήνα, εντός του οποίου λειτουργεί και το "Estiatorio Milos". Επίσης, ανακατασκευάζει στο κέντρο της Αθήνας και επί της οδού Ιπποκράτους, 9-όροφο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ., το οποίο θα λάβει πράσινη πιστοποίηση LEED με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του.

Αναφορικά με την ευρύτερη γεωγραφική της δραστηριοποίηση, η Εταιρία αγόρασε, μέσω της θυγατρικής της "INTRA Estate", οικόπεδο στην Άνω Μερά Μυκόνου με σκοπό την ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών χωρητικότητας 256 κλινών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2024. Επίσης, η Εταιρία εξαγόρασε, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της εταιρίας "Intra Estate Σχοινούσα Μ.Α.Ε.", το ξενοδοχείο "Apanema Resort" στη Χώρα Μυκόνου, το οποίο θα ανακατασκευαστεί πλήρως σε κατάλυμα 17 δωματίων και θα μετατραπεί σε luxury boutique hotel με branded εστιατόριο με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2024.

Ο συνολικός σχεδιασμός του τομέα ανάπτυξης ακινήτων αποβλέπει στην περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εταιρίας, με τη δημιουργία επενδυτικών προϊόντων στον τομέα των τουριστικών υποδομών και σε προορισμούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως επίσης χώρων γραφείων και άλλων εμπορικών χώρων δημιουργώντας αξία για τον Όμιλο.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που επέβαλαν η Πανδημία και ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας, οι τομείς κατασκευών και υποδομών προβλέπεται ότι θα έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη υποδομών και άλλων κατασκευαστικών έργων αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ομίλου και αφορά σε επενδύσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε υποδομές οδικών αξόνων, σε υδραυλικά έργα, σε σιδηροδρομικά έργα, σε υποδομές σχολικών συγκροτημάτων και δικαστικών μεγάρων, σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, σε αναβαθμίσεις δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και σε έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, σε ενίσχυση βασικών οικιστικών και τουριστικών υποδομών καθώς και σε υποδομές επικοινωνιών.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα δρομολογηθούν σημαντικά έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων που αφορούν υποδομές και περιβάλλον, με μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον τόσο για τις ελληνικές εταιρίες όσο και για διεθνείς επενδυτικούς ομίλους. Ήδη ο Όμιλος, στα πλαίσια δημοπρατήσεων έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, συμμετέχει σε διαγωνισμούς συνολικής αξίας άνω του €1 δισ., οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι ακόλουθοι:

• Οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, προϋπολογισμού €239,2 εκατ. (Προσωρινός Ανάδοχος)

• ΒΟΑΚ: Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του τμήματος Χερσόνησος - Νεάπολη, προϋπολογισμού €188,6 εκατ. (Προσωρινός Ανάδοχος)

• 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, προϋπολογισμού €131,5 εκατ. (Φάση Β -Ανταγωνιστικός Διάλογος).

(από capital.gr)