Μερίδιο για το ψευδοκράτος από το κοίτασμα φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ ζήτησε ο Φατίχ Ντονμέζ, παρόλο που αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας

Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας "τόσο το [λεγόμενο] υπουργείο Εξωτερικών της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" [όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος] όσο και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησαν σε αξιολογήσεις σχετικά με το εν λόγω έργο".

"Το Οικόπεδο 6 είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας", πρόσθεσε ο κ. Ντονμέζ, ωστόσο σημείωσε πως "θα κάναμε λάθος αν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από τη μία πλευρά". 

"Όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοείται το άλλο μέρος", υποστήριξε.

"Στο πλαίσιο αυτό", συμπλήρωσε ο Ντονμέζ, "το Υπουργείο Εξωτερικών μας ανέφερε ότι θα πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο".

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΝ σημείωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο "στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσίας μας". 

(από capital.gr)