ADEX: Συμφωνήθηκε η Ίδρυση του Πρώτου Περιφερειακού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για όλη την Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

ADEX: Συμφωνήθηκε η Ίδρυση του Πρώτου Περιφερειακού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για όλη την Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη
energia.gr
Τρι, 27 Δεκεμβρίου 2022 - 19:22

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας Άλπεων-Αδριατικής Δούναβη (Alpine-Adriatic Danube Power Exchange – ADEX), το πρώτο περιφερειακό χρηματιστήριο ενέργειας για όλη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδρύθηκε επίσημα στις 23 Δεκεμβρίου 2022 στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα

Για την σύσταση του ADEX υπέγραψαν, ως ιδρυτικά μέλη ο διαχειριστής του σλοβενικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ELES, ο EMS, διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία, και το EPEX SPOT, ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας που συνδέει τις φυσικές αγορές ηλεκτρισμού σε 13 χώρες σε: Κεντρική-Δυτική Ευρώπη, Ελβετία, ΗΠΑ, Σκανδιναβία και Πολωνία.

Το ADEX ιδρύθηκε ως εταιρική συγχώνευση ανάμεσα στις BSP SouthPool και SEEPEX, με την έδρα της εταιρείας να βρίσκεται στη Λιουμπλιάνα, ενώ θα διαθέτει τα βασικά της μόνιμα γραφεία σε Λιουμπλιάνα και Βελιγράδι. Το νεοϊδρυθέν χρηματιστήριο ενέργειας θα προσφέρει εναρμονισμένες υπηρεσίες ανταλλαγής ηλεκτρισμού one-stop-shop spot σε Σλοβενία και Σερβία, με στόχο να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε άλλες χώρες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Με την ίδρυση του περιφερειακού χρηματιστηρίου ενέργειας ADEX, το Σλοβενικό BSP Energy Exchange, που σήμερα έχει παρουσία μόνο στη σλοβενική αγορά, έγινε ένας ουσιαστικός παίκτης για την αγορά ηλεκτρισμού της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης. Είμαι υπερήφανος που ο ELES, ως 100% ιδιοκτήτης του BSP, από κοινού με τους στρατηγικούς του εταίρους, με ένα ξεκάθαρο όραμα, έχει καταφέρει να επιτύχει ένα αξιοζήλευτο ορόσημο, που, ταυτόχρονα, αποτελεί και το πρώτο βήμα προς ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό χρηματιστήριο ενέργειας», τόνισε ο  Aleksander Mervar, CEO του ELES, διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Δημοκρατία της Σλοβενίας και Πρόεδρος του ELES Group.

«Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα θα δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού και θα διαμορφώσει ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο περιβάλλον αγοράς, το οποίο είναι απαραίτητο για τις νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ και την βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα επιδράσει ως πρότυπο για άλλες χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για να συμμετάσχουν σε αυτή την εξελιγμένη μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας», τόνισε, από την πλευρά της η Jelena Matejić, Γενική Διευθύντρια του EMS.

Τα βραχυπρόθεσμα ορόσημα του ADEX θα είναι η διαμόρφωση μιας νέας ενδοημερήσιας αγοράς στη Σερβία και η σύζευξη της κεντρικής σερβικής αγοράς Day-Ahead με την πανευρωπαϊκή Single Day-Ahead Coupling (SDAC) το συντομότερο δυνατό.