Ενεργοποιούνται άμεσα, από την πρώτη ημέρα του 2023, τα αναχώματα που έχει ήδη στήσει με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά

Παρά τους ελέγχους, δε, τα εορταστικά «καλάθια», αλλά και τις όποιες παρεμβάσεις στην ενέργεια, ο πληθωρισμός συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, ενώ και οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, αφού μετά και τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων έρχονται και νέες ανατιμήσεις έως και 30% σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα από τις αρχές του έτους.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και για να προστατευτούν τα εισοδήματα, τίθενται άμεσα σε εφαρμογή τα επτά βασικά μέτρα που θεσπίστηκαν με τον προϋπολογισμό του 2023 και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τα εξής:

1. Διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με κόστος στον προϋπολογισμό 871 εκατ. ευρώ.

2. Κατάργηση της καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στους συνταξιούχους, με κόστος 1,241 δισ. ευρώ. Το μέτρο ωφελεί σχεδόν 3 εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν ποσά εισφοράς αλληλεγγύης τα οποία υπολογίζονταν με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% επί του τμήματος του ετήσιου εισοδήματος το οποίο υπερέβαινε τις 12.000 ευρώ.

3. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους έως τον Ιούνιο 2023, με κόστος 147 εκατ. ευρώ.

4. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων έως τον Ιούνιο 2023, με κόστος 86 εκατ. ευρώ.

5. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο 2023, με κόστος 13 εκατ. ευρώ.

6. Αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% για νέες οικοδομές έως τέλος του 2024, που θα «στοιχίσει» στον προϋπολογισμό 18 εκατ. ευρώ.

7. Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με κόστος 50 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «πακέτο» του 2023 περιλαμβάνει απαλλαγή σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος από επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ, που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ' ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως. Πρόκειται για ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, που συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας. Έχει ήδη τεθεί σε ισχύ για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θα συμβάλει ώστε χιλιάδες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2023 για τη χρήση του 2022. Επιπλέον, πολύ περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρο το 2023 για να αξιοποιήσουν το μέτρο αυτό και να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος και για τη χρήση του έτους αυτού. Η απώλεια εσόδων που θα προκαλέσει η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί και εν τέλει θα μηδενιστεί από την είσπραξη αυξημένων εσόδων ασφαλιστικών εισφορών λόγω των προσλήψεων νέων εργαζομένων, στις οποίες θα προχωρήσουν οι επιχειρήσεις.

Με βάση τις ισχύουσες, εξάλλου, διατάξεις παρατείνεται για άλλα δύο έτη η αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δηλαδή έως την 1η Ιανουαρίου 2025, όπως και η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων για άλλα δύο χρόνια.

Πρόσθετες παρεμβάσεις

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι στο «πακέτο» των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά κυρίως για τη στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής μέτρα:

* για την εξοικονόμηση ενέργειας επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (δημοσιονομικό κόστος 700 εκατ. ευρώ για το 2023) και επεκτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω» (δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ για το 2022),

* για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους εισάγεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» (με δημοσιονομικό κόστος 350 εκατ. ευρώ για το 2023), με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών,

* για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας επεκτείνεται από το 2023 το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες, με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ, και

* για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεδομένης της αύξησης του κόστους των μισθωμάτων κατοικίας, χορηγείται αυξημένο επίδομα στέγασης (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023).

Επίσης, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αποτελούν:

* η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και οι μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (δημοσιονομικό κόστος 103 εκατ. ευρώ για το 2023), και

* η παροχή κινήτρων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», με δημοσιονομικό κόστος 31 εκατ. ευρώ για το 2022 και 20 εκατ. ευρώ για το 2023.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")