Φυσικό Aέριο: Ενστάσεις «Σημαντικών Βιομηχανιών» για τη Μεθοδολογία Σειράς Διακοπής Τροφοδοσίας

Φυσικό Aέριο: Ενστάσεις «Σημαντικών Βιομηχανιών» για τη Μεθοδολογία Σειράς Διακοπής Τροφοδοσίας
Του Γίώργου Ατσαλάκη
Πεμ, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 08:55

Πιθανές επιπτώσεις στη λειτουργία πολλών βιομηχανικών μονάδων, κομβικών για την εθνική οικονομία, είναι πιθανόν να έχει, η προτεινόμενη μεθοδολογία σειράς διακοπής τροφοδοσίας καταναλωτών του καταλόγου «Σημαντικών Βιομηχανιών» της σχετικής δράσης του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης 2022 που έχει δημοσιοποιήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αυτό τουλάχιστον, αναφέρουν οι εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΡΑΕ για συμμετοχή στη 

δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα κριτήρια για τη σειρά διακοπής μεταξύ καταναλωτών του καταλόγου Σημαντικών Βιομηχανιών σε Κατάσταση Συναγερμού 3 του ΕΣΦΑ. 

Ουσιαστικά, πολλές βιομηχανίες εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγική τους διαδικασία, σε περίπτωση διαταραχής στις εισαγωγές καυσίμου, όταν δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου τεθεί σε κατάσταση ύψιστου Συναγερμού (Συναγερμού 3).

Να σημειωθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημοσιοποίησε, μεταξύ άλλων, πίνακα 14 συμμετεχόντων στη διαβούλευση και το περιεχόμενο των επιστολών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο αυτής, με εξαίρεση όσων ζήτησαν τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους ή των απόψεών τους.

Ενδεικτικά, με βάση την αναφορά της, εταιρείας λιπασμάτων ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ “κρίνεται επιβεβλημένο να προβλεφθεί υψηλότατη κλάση κρισιμότητας (επιπέδου κατηγορίας 8) ειδικά για τη λιπασματοβιομηχανία που χρησιμοποιεί το Φυσικό Αέριο ως πρώτη ύλη στην παραγωγική της διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΕΕ στα κείμενα αναφοράς της για την ενεργειακή κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης Φυσικού Αερίου αναφέρει ξεκάθαρα την «προστασία» της λιπασματοβιομηχανίας έναντι των μέτρων για τη μείωση της παροχής Φυσικού Αερίου” τονίζει η ΕΛΛΑΓΡΟΓΡΙΠ ΑΕΒΕ.

Από την πλευρά της η εταιρεία συσκευασιών Α. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ασκεί κριτική σε σχέση με την κατηγοριοποίηση των προϊόντων σε κλάσεις κρισιμότητας. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για την προστασία, την αποθήκευση, την μεταφορά και τη διανομή των κρίσιμων αγαθών, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκλήρωση της διακίνησής τους. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρωτοβουλία της “Save Gas for a Safe Winter”, θεωρεί την τροφοδοτική αλυσίδα Γεωργικών-Τροφίμων ως κοινωνικά κρίσιμη (societally -critical) ενώ παράλληλα, οι μεγαλύτερες διακλαδικές επιτροπές (Copa-Cogeca, Primary Food Processors,Food and Drink Europe) αναγνωρίζουν την συσκευασία ως αναπόσπαστο μέρος (integral part) της αλυσίδας” τονίζει σημειώνοντας ότι τυχόν προσκόμματα στην παραγωγή συσκευασιών και πιθανή απουσία υλικών συσκευασίας δεν θα επέτρεπε την ασφαλή και αποτελεσματική παραγωγή ή/και την διακίνησή σειράς βασικών προϊόντων. “Θεωρούμε ότι τα υλικά συσκευασίας θα πρέπει να ακολουθούν την κλάση κρισιμότητας των προϊόντων που συσκευάζονται σε αυτά” τονίζεται σχετικά.

Η WONDERPLANT A.E., με υδροπονική παραγωγή, αναφέρει ότι “ήδη βρίσκεται ήδη σε λειτουργία (φυτεμένος και ήδη παραγωγικός καλλιεργητικός χώρος) την στιγμή που η διάταξη ΣΗΘΥΑ που το εξυπηρετεί θερμικά και ως προς την τροφοδοσία σε CO2 δεν διαθέτει τεχνική δυνατότητα υποκατάστασης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί ως καύσιμο, οπότε και με τυχόν διακοπή του τροφοδοσίας επαπειλείται απώλεια φυτικού κεφαλαίου (καταστροφή παραγωγής).”

Η εταιρεία ΘΕΡMΟΚΗΠΙΑ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. σημειώνει ότι “βρίσκεται ήδη σε λειτουργία (φυτεμένος και ήδη παραγωγικός καλλιεργητικός χώρος) την στιγμή που η διάταξη ΣΗΘΥΑ που το εξυπηρετεί θερμικά και ως προς την τροφοδοσία σε CO2 δεν διαθέτει τεχνική δυνατότητα υποκατάστασης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί ως καύσιμο, οπότε και με τυχόν διακοπή του τροφοδοσίας επαπειλείται απώλεια φυτικού κεφαλαίου (καταστροφή παραγωγής).”

Η γαλακτοκομική βιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΒΕΕ εστιάζει στην παρακάτω φράση: «Κάθε εταιρεία κατατάσσεται σε μία και μόνο κλάση κρισιμότητας, και συγκεκριμένα στην υψηλότερη κλάση του πίνακα για την οποία πληροί τις προϋποθέσεις. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου μία εταιρεία πληροί ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις της κλάσης 3» Όπως αναφέρει η ΚΡΙ ΚΡΙ “θεωρούμε ότι ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης της ασφάλειας δικαίου και των ίσων όρων ανταγωνισμού για τις εταιρείες στην ενιαία αγορά. Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί η παραπάνω εξαίρεση και οι εταιρείες να κατατάσσονται μόνο σε μία κατηγορία, σύμφωνα με τα κριτήρια της δράσης Δ8 του σχεδίου προληπτικής δράσης. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι σαν να τιμωρούμε τις εταιρείες που είχαν: Α) προνοήσει και είχαν λάβει προληπτικά μέτρα εγκαίρως, και πριν την κρίση ενέργειας, για την ομαλή συνέχιση των λειτουργιών τους. Β) συμμορφωθεί με την απαίτηση του προληπτικού σχεδίου όπου ζητούσε «προτεινόμενο σχέδιο διακοπής τροφοδοσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις διαδικασίες για την συντονισμένη διακοπή (μερική ή ολική) τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την ασφάλεια της Μονάδας του και του προσωπικού της», και δήλωσαν στην αίτηση τους ότι δύνανται να προχωρήσουν σε μειωμένη χρήση φυσικού αερίου, εφόσον όμως υπάρχει αντικειμενική αδυναμία. Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού”¨.

Δίκτυα

Από την πλευρά της η ΔΕΔΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΜΟΝ. Α.Ε.) σημειώνει ότι “είναι απαραίτητο να ληφθεί υπ’ όψιν ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια των δικτύων διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης της ΔΕΔΑ, επιβάλλεται να διατηρηθούν οι συνθήκες ελάχιστης πίεσης, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη τροφοδότηση όλων των Τελικών Πελατών και των σταθμών διανομής.”

Επίσης, σημειώνει ότι “ο ελάχιστος χρόνος προειδοποίησης για την επικείμενη διακοπή ή τον περιορισμό της τροφοδοσίας, θα ορίζεται κατόπιν συμφωνίας με τον εκάστοτε βιομηχανικό Τελικό Πελάτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ισχύουσες συνθήκες λειτουργίας και παραγωγής του, όπως αυτές θα γνωστοποιούνται στο Διαχειριστή και θα κοινοποιούνται στη ΡΑΕ.”

“Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπ’ όψιν ότι για την εφαρμογή της διακοπής ή του περιορισμού της τροφοδοσίας του βιομηχανικού Τελικού Καταναλωτή, απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα, ειδικά για τους μεγάλους βιομηχανικούς Τελικούς Πελάτες” τονίζει η ΔΕΔΑ.

Η ΕΥΔΑΠ κάνει πρόταση τροποποίησης του κειμένου, με προσθήκη του ρητής αναφοράς για την σημασία των υποδομών επεξεργασίας λυμάτων.  Προτείνεται, δηλαδή, για τις υποδομές δημόσιας υγείας, η ρητή αναφορά μέσω διευκρίνισης εντός παρενθέσεων (σε αντιστοιχία με την υφιστάμενη, εντός παρενθέσεων, διευκρίνιση για την προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού) και ενδεχομένως μεταξύ άλλων ρητών αναφορών σε υποδομές προστασίας της δημόσιας υγείας (λ.χ. νοσοκομεία), σε “εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με ανελαστικές ανάγκες χρήσης φυσικού αερίου”, όπως ισχύει για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, βάσει ήδη υποβληθείσας σχετικής Έκθεσης Τεκμηρίωσης. 

Τέλος η ENERGEAN σημειώνει ότι τυχόν διακοπές στις πλατφόρμες εξορύξεων στο Πρίνο θα προξενήσουν μεγάλη ζημία και παύση εργασιών καθώς η εξόρυξη είναι μια συνεχής διαδικασία.

Οι κατηγορίες κατάταξης

Υπενθυμίζεται ότι σε 8 κατηγορίες («κλάσεις κρισιμότητας») κατατάσσει η ΡΑΕ τις 104 ελληνικές βιομηχανίες που έχουν υποβάλει αίτηση για να θεωρηθούν ως «σημαντικές» και να εξαιρεθούν από τις περικοπές φυσικού αερίου που προβλέπονται για μη προστατευόμενους καταναλωτές. Πρόκειται για μέτρο του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης που έχει καταρτίσει η ΡΑΕ για την θωράκιση της ασφάλειας τροφοδοσίας με φυσικό αέριο σε  περίπτωση διαταραχής στις εισαγωγές καυσίμου, όταν δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου τεθεί σε κατάσταση ύψιστου Συναγερμού (Συναγερμού 3).

Ο Ρυθμιστής, όπως αναφέρει, προτείνει την ομαδοποίηση όλων των εταιρειών του καταλόγου σε κλάσεις κρισιμότητας. Στην όγδοη κλάση θα καταταχθούν οι πλέον κρίσιμες και στην πρώτη οι λιγότερο κρίσιμες.