Εξήντα επτά μαρμαροφόρες περιοχές διαθέτει η Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει τον πλούτο των ελληνικών κοιτασμάτων, σύμφωνα με τον πρώτο ψηφιακό χάρτη «Ελληνικός Άτλαντας Μαρμάρων»

Ο χάρτης περιλαμβάνει όλα τα μάρμαρα (φυσικά διακοσμητικά πετρώματα) στην ελληνική επικράτεια, καθώς και τα φυσικομηχανικά και αισθητικά χαρακτηριστικά τους. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποίησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στα ελληνικά και τα αγγλικά, με στόχο να αξιοποιηθεί από τους εμπλεκόμενους στον κλάδο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Αναλυτικά οι μαρμαροφόρες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται σε Αργολίδα, Αρκαδία, Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Δράμα, Εύβοια, Ημαθία, Θάσος, Ιωάννινα, Καβάλα. Διαχρονικά οι κοιτασματολογικές έρευνες άρχισαν από τα λατομεία του νομού Καστοριάς, τα γρανιτικά πετρώματα της περιοχής Φλώρινας, τους τραβερτίνες της Βέροιας και συνεχίστηκαν στην Αττική, στη μαρμαροφόρο περιοχή Σταυροπηγίου Καλαμάτας για τον όνυχα της περιοχής, στη μαρμαροφόρο περιοχή Rosso Antico στη Νοτιοανατολική Μάνη. Ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Όπως τονίζει ο κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ιδιαίτερα δυναμική είναι η ελληνική βιομηχανία των ορυκτών πρώτων υλών και η χώρα μας κατέχει υψηλή θέση χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο σε μάρμαρο, βωξίτη και περλίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία απολογισμού του ΣΜΕ, η παραγωγή ογκομαρμάρων το 2021 διαμορφώθηκε στους 850.000 τόνους έναντι 700.000 τόνων το 2020. Η αξία των πωλήσεων ογκομαρμάρων το 2020 ανήλθε στα 165 εκατ. ευρώ και το 2019 ανήλθε στα 174 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές των ογκομαρμάρων το 2020 ανήλθαν στα 162 εκατ. ευρώ και το 2019 έφτασαν στα 170 εκατ. ευρώ. Οι προορισμοί εξαγωγών ακατέργαστων μαρμάρων το 2021 ήταν οι: Κίνα, απορροφώντας το 73,38% των εξαγωγών, Αλγερία (8,55%), Αίγυπτος (4,26%), Ινδία (2,45%), Τυνησία (1,46%). Οι προορισμοί εξαγωγών επεξεργασμένων μαρμάρων το 2021 είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (10,51%), η Κίνα (9,91%), οι ΗΠΑ (6,36%), η Σαουδική Αραβία (5,94%). Ωστόσο, παρά τη δυναμική του κλάδου των μαρμάρων, το 2022 ήταν μια χρονιά έντονης δοκιμασίας για τις μαρμαροβιομηχανίες, αλλά και συνολικά για τον εξορυκτικό κλάδο.

Σύμφωνα με τον κ. Α. Κεφάλα, πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, το 2022 κλείνει με θετικό πρόσημο για τις δραστηριότητες που αφορούν τα αδρανή υλικά, τα βιομηχανικά ορυκτά και τα προϊόντα μαγνησίτη. Αντίθετα τα μέταλλα και μεταλλεύματα αντιμετωπίζουν προκλήσεις, λόγω του ενεργειακού κόστους το οποίο οδηγεί και σε κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη, ενώ τα μάρμαρα βρέθηκαν για μία ακόμα φορά αντιμέτωπα με τις δυσκολίες της αγοράς της Κίνας. Τα θαλάσσια ναύλα σημειώνουν πτωτική τάση, με εμφανέστερη αυτή στα εμπορευματοκιβώτια και μικρότερη στα μικρού μεγέθους πλοία.

Λιγνίτης, ήλιος, αέρας

Η ανάκαμψη της ζήτησης δεν θα επιφέρει και ανάλογη επίδραση στην κερδοφορία, διότι οι σημαντικές αυξήσεις του κόστους από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, των υγρών καυσίμων, των πρώτων υλών και υλικών και ανταλλακτικών δεν μπορούν να μετακυλισθούν πλήρως στην ανταγωνιστική διεθνή αγορά. Όσον αφορά τη χώρα μας, επιβάλλεται η μέγιστη αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, όπως είναι ο λιγνίτης, ο ήλιος και ο αέρας, με ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες πηγές. Ο λιγνίτης δίνει ήδη απτά επιτυχημένα αποτελέσματα γραφής και οι δυσχέρειες στην ανάπτυξη της παραγωγής λιγνίτη είναι μάθημα που πρέπει να αξιοποιηθεί στον αναθεωρημένο σχεδιασμό ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας μας. Επιπλέον απαιτείται προσεκτικός χωροταξικός σχεδιασμός ώστε να διαφυλαχθούν οι ορυκτοί πόροι από σύγκρουση χρήσεων γης με τις ΑΠΕ. Σ' αυτό το απαιτητικό περιβάλλον οι επιχειρήσεις του κλάδου συνεχίζουν να επενδύουν, να καινοτομούν και να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, όμως βρίσκονται σε αναμονή συμπερίληψής τους στις προβλέψεις του νέου αναπτυξιακού νόμου. Είναι πιεστικό και επείγον να στηριχθούν οι εξορυκτικές επιχειρήσεις ώστε να διατηρήσουν την παραγωγή τους και την ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές και να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό της Ευρώπης με τα απαραίτητα για την ανάπτυξή της ορυκτά και μεταλλεύματα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")