Άλλος ένας άνθρωπος έχασε χθες τη νύχτα την ζωή του από έκρηξη φιάλης υγραερίου –μια 88χρονη γυναίκα στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου. Η φιάλη ήταν σε ένα κουζινάκι που είχε διαμορφώσει η άτυχη γυναίκα έξω από το σπίτι της, όμως η κατασκευή αυτή αν και θεωρητικά ήταν εξωτερικός χώρος, δεν αεριζόταν επαρκώς

Η έκρηξη προκάλεσε κατάρρευση της στέγης της συγκεκριμένης κατασκευής και το θύμα ανασύρθηκε νεκρό. Εικάζεται ότι στη φιάλη είχε σημειωθεί διαρροή την οποία η γυναίκα δεν αντελήφθη εγκαίρως όταν πήγε να ανάψει την κουζίνα υγραερίου.

Χονδρικά, σημειώνεται μια έκρηξη φιάλης υγραερίου το μήνα, άλλοτε με ένα θύμα, άλλοτε με περισσότερα και άλλοτε με κανένα. Οι εκρήξεις αυτές είναι πλέον συχνότερες, καθώς στον τόπο μας το υγραέριο δεν συνηθιζόταν παλιότερα τόσο πολύ, όσο μετά την χρεοκοπία. Η χρήση του εν συνεχεία μειώθηκε, καθώς η οικονομία παρουσίασε μια σχετική ανάκαμψη, όμως με την πανδημία και εν συνεχεία με την αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κόσμος άρχισε και πάλι να το χρησιμοποιεί, ειδικά για θέρμανση, αλλά και για μαγειρική.
 
Πιο πολλά θύματα καταγράφονται όταν η φιάλη εκρήγνυται σε χώρο εργασίας ή σε χώρο της εστίασης –εστιατόρια ή καφενεία. Πριν από ένα χρόνο είχε σκοτωθεί στα Πατήσια μια 88χρονη γιαγιά με τον 35χρονο εγγονό της, όταν η έκρηξη της φιάλης προκάλεσε πυρκαγιά στο διαμέρισμα της ηλικιωμένης, στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που εκτίναξε τον 35χρονο στο δρόμο! Η ηλικιωμένη βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο και βρέθηκε νεκρή μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Φιάλη 50 ετών σκότωσε τέσσερις

Προ μηνός εκδικάσθηκε υπόθεση που αφορούσε σε ιδιοκτήτη καφενείου σε χωριό της Αμφιλοχίας. Ο άνδρας κατηγορείτο για “θανατηφόρο έκθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία δια ενεργείας”, δηλαδή ότι προχώρησε σε αναγόμωση της φιάλης υγραερίου με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη που προκάλεσε θανάτους. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων θαμώνων αλλά και της συζύγου του κατηγορουμένου. Εντούτοις ο άνδρας αθωώθηκε, διότι κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι η αιτία της έκρηξης δεν ήταν η αναγόμωση, αλλά παλαιότερη εργασία συγκόλλησης της φιάλης. Η συγκόλληση αυτή αποδείχθηκε επισφαλής, καθώς προκλήθηκε τελικά η μοιραία διαρροή.

(η συνέχεια στο slpress.gr)