Κέρκυρα: Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου οι Προσφορές για το Εργοστάσιο των Απορριμμάτων

Κέρκυρα: Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου οι Προσφορές για το Εργοστάσιο των Απορριμμάτων
energia.gr
Παρ, 6 Ιανουαρίου 2023 - 08:27

Στις 17 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία, για να καταθέσουν οι εταιρείες τις προσφορές τους, στο διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων της Κέρκυρας. Το ύψος του προϋπολογισμού αγγίζει τα 60 εκ. ευρώ και λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για μεγάλο έργο, ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. Στις 21 Ιανουαρίου προβλέπεται να ανοίξουν οι προσφορές.

 

Αυτά δήλωσε η Κατερίνα Μοθωναίου, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
Παράλληλα αναμένεται “να βγει στον αέρα” και ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό του χώρου στο Τεμπλονι, όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το εργοστάσιο και ο οποίος σήμερα είναι καλυμμένος από χύδην σκουπίδια τα οποία θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί εκτός Κερκύρας, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Αν οι τοπικές αρχές ακολουθούσαν το γράμμα του νόμου, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένα σκουπίδι στο χώρο του Τεμπλονίου, διότι ως ΧΥΤΑ έχει κλείσει από το 2019 με απόφαση του Θ. Γαλιατσάτου και ύστερα από τις μηνύσεις εναντίον του τότε Δημάρχου Κ. Νικολούζου. Όμως τα σκουπίδια συνέχισαν να συγκεντρώνονται στο χώρο και εναποτίθενται σε σημεία που δεν υπήρχε καν μεμβράνη με τη δικαιολογία του προσωρινού.

Αυτά εξελίχθηκαν σε βουνά τα οποία σήμερα ο Διαχειριστής του Τεμπλονίου, ο Περιφερειακός ΦΟΣΔΑ, πρέπει να απομακρύνει για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για την κατασκευή του εργοστασίου. Σήμερα, σύμφωνα με την κα. Μοθωναίου τα σκουπίδια που καλύπτουν τον εν λόγω χώρο θα μεταφερθούν ανάμεσα στα κύτταρα όπου εκτελείται η λεγόμενη εργολαβία αποκατάστασης του Τεμπλονίου.
Παράλληλα αναμένεται την Πέμπτη να κατακυρωθεί ο ανάδοχος για το έργο της μεταφοράς των δεμάτων από το ΧΥΤΑ Λευκίμμης εκτός Κερκύρας. Μια εργολαβία που και αυτή έχει περάσει από χίλια κύματα μέχρι να εγκριθεί η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο ΦΟΣΔΑ, την ΠΙΝ και το Δήμο Νότιας Κέρκυρας.

ertnews.gr