Ως έτος-ορόσημο για τον «εμπλουτισμό» του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με νέες μονάδες βάσης που συμβάλλουν στην επάρκεια εφοδιασμού αναδεικνύεται το 2023

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, προσθέτοντας ισχύ 1,5 GW στο σύστημα. Αύριο το πρωί -παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- μπαίνει στην Αλεξανδρούπολη η «θεμέλια λίθος» για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), ενώ στη γειτονική Κομοτηνή βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή μία ακόμα μονάδα αερίου, από τη «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil.

Πιο συγκεκριμένα, έτοιμες να μπουν και επίσημα «στην πρίζα» είναι ο «Άγιος Νικόλαος» και η «Πτολεμαΐδα 5», καθώς αμφότερες οι μονάδες βρίσκονται στην τελική φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας, έχοντας ήδη ξεκινήσει να εγχέουν ρεύμα στο Σύστημα Μεταφοράς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΑΔΜΗΕ. Στην εκδήλωση για τη νέα οργανωτική δομή της Mytilineos πριν από έναν μήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, προανήγγειλε την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826 MW του Αγίου Νικολάου τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες του είδους της σε διεθνές επίπεδο, που, σύμφωνα με τη Mytilineos, θα συμβάλει στη στήριξη της μετάβασης της χώρας προς ένα ενεργειακό μίγμα με σημαντικά μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

H Πτολεμαΐδα 5 έχει σταματήσει εδώ και μερικές ημέρες να δίνει ισχύ στο σύστημα, κάτι που αποδίδεται σε προβλήματα που ήδη επιδιορθώνονται και «είναι στο πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Η έναρξη της εμπορικής ισχύος 660 MW μονάδας, με βαθμό απόδοσης 42% (σημαντικά υψηλότερου σε σχέση με τις παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες) προσδιορίζεται για την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Η σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ θα ενισχύσει το «λιγνιτικό οπλοστάσιο» της χώρας, που είναι κομβικής σημασίας όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση. Θα συνεχίσει να λειτουργεί ως λιγνιτική έως το 2028, με το σχέδιο μετατροπής της σε μονάδα φυσικού αερίου (με δυνατότητα χρήσης υδρογόνου) με αύξηση της ισχύος της στα 1.000 ΜW να μετατίθεται για το 2031.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μονάδα φυσικού αερίου ΓΕΚ Τέρνα-Motor Oil στην Κομοτηνή, με ένα ορόσημο της διαδικασίας, δηλαδή την εγκατάσταση της τουρμπίνας, να ολοκληρώνεται προ ολίγων ημερών. Ο νέος σταθμός θα έχει ισχύ 877 MW και η ενεργειακή του απόδοση ανέρχεται στο 64%. Με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του -που προσδιορίζεται εντός του 2024- θα εκπέμπει κατά 75% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με έναν λιγνιτικό σταθμό.

Εγκαίνια στην Αλεξανδρούπολη

Στην αυριανή εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη θα δοθεί το σήμα εκκίνησης για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών της μονάδας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», παρουσία του επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννη Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Ξιφαρά, αντίστοιχα, και του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Κοπελούζου, Χρήστου Κοπελούζου. Η ΔΕΗ θα κατέχει το 51% της εταιρείας Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 29% και ο Όμιλος Κοπελούζου το 20%. Η νέα μονάδα, ισχύος 840 MW, θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, με στόχο να λειτουργήσει στο τέλος του 2025. Θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από τον πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU) Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού. Παράλληλα, βρίσκεται κοντά στις γειτονικές της Ελλάδας χώρες των Βαλκανίων, κάτι που της δίνει προδιαγραφές εξαγωγικής δραστηριότητας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")