Στην κορυφή της Ζήρειας σχεδιάζεται η δημιουργία του μεγαλύτερου Διαστημικού κόμβου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με σημείο αναφοράς το υπάρχον Αστεροσκοπείο Κρυονερίου

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο ανακοινώθηκε προβλέπεται χρηματοδότηση άνω των 15 εκ. ευρώ μέσα από κοινές προσπάθειες και δράσεις των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μαζί με την περιφέρεια Πελοποννήσου. Μεγάλο τμήμα της χρηματοδότησης 10,8 εκ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης για την απόκτηση νέου εξοπλισμού (ραντάρ, λέιζερ και ένα νέο ρομποτικό τηλεσκόπιο) ενώ από πλευράς της Περιφέρειας θα δοθούν 4,3 εκ ευρώ για κτιριακές υποδομές, αμφιθέατρο, εκθεσιακό χώρο κ.ά.

Πρόκειται να αποκτηθεί εξοπλισμός νέας τεχνολογίας με στόχο να αναδειχθεί ως κέντρο πλανητικής ασφαλείας, μου έλεγε πρόσφατα ο κ. Σπύρος Βασιλάκος διευθυντής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης "Θα τοποθετηθεί νέο υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο, κτιριακός εξοπλισμός και αναμόρφωση του χώρου. Ένα τεχνολογικό στολίδι που θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή. Στόχος επίσης είναι να το επισκέπτεται το κοινό και σχολεία προκειμένου να βλέπουν την επιστήμη εν τω γεννάσθαι, το πως γίνεται η έρευνα και να διαχέεται η γνώση στο ευρύ κοινό". Όπως δε υπογράμμισε η βασική έρευνα, όπως ισχύει και για την διαστημική έρευνα, προηγείται των τεχνολογικών εφαρμογών και μετέπειτα ανοίγει τους δρόμους για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. 

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου ιδρύθηκε το 1972 , κοντά στο ομώνυμο χωριό στην κορυφή του όρους Κυλλήνη, Με το τηλεσκόπιό του μετέχει σε διεθνή προγράμματα όπως στην προσπάθεια εντοπισμού εκλάμψεων από τις προσκρούσεις μετεωροειδών στην επιφάνεια της Σελήνης ενώ υποστηρίζει συστοιχία εξειδικευμένων ανιχνευτών για παρατήρηση Δορυφόρων Χαμηλής Τροχιάς.  Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση φοιτητών και μετέχει σε εκδηλώσεις όπως η  «Βραδιά του Ερευνητή».  Οι υποδομές του αξιοποιούνται τόσο σε ελληνικά ερευνητικά προγράμματα όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Όπως σημειώνεται ενδεικτικά οι παρατηρήσεις παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις μάζες και τις διαστάσεις των προσπιπτόντων αντικειμένων, τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τις προσκρούσεις, αλλά και τη συχνότητα με την οποία συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Επίσης, η παρατήρηση της τροχιάς διαστημοπλοίων, δυνητικά επικίνδυνων σωμάτων όπως μετεωρίτες, η ασφάλεια για τους αστροναύτες και τους δορυφόρους, ακόμα και η πλανητική ασφάλεια είναι ανάμεσα στα ερευνητικά και επιχειρησιακά προγράμματα του Αστεροσκοπείου.

Σύμφωνα με τα σχέδια αναβάθμισης ο διαστημικός κόμβος προβλέπεται να λειτουργήσει  εντός του 2026.  "Πολλαπλά τηλεσκόπια, Ραντάρ, κεραίες δορυφορικών δεδομένων, είναι ορισμένα από τα όργανα που θα τοποθετηθούν και θα αναδείξουν την Ελλάδα σε σημαντικό πόλο του Ευρωπαϊκού προγράμματος SST/SSA, για την ασφάλεια του διαστήματος" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μ.Πλειώνης διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά την παρουσίαση του σχεδίου μετασχηματισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Space-Hub στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.