Προσγείωση της ανάπτυξης στο 1,4% από 5,2% το 2022 και υποχώρηση του πληθωρισμού από 9,6% πέρυσι στο 4% προβλέπει για φέτος η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της 4ης τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος, η ελληνική οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα, όμως το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί το 2023 δεν θα είναι εύκολο. Η οικονομία θα πρέπει να κινηθεί πιο θετικά από το περιβάλλον της για να πετύχει τους στόχους της, εκτιμάται.

Αναλύοντας την έκθεση, ο κ. Βέττας τόνισε ότι «για το 2023 κρίσιμος για την οικονομική μεγέθυνση θα είναι ο ρόλος των επενδύσεων για τις οποίες προβλέπεται αύξηση 8% έναντι αύξησης 12,1% που είχαν το 2022 και όχι στην κατανάλωση, όπως συνέβη πέρυσι, δίνοντας έμφαση στη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Σε ένα δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον», πρόσθεσε, «η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο όριο του παραγωγικού της δυναμικού. Υπάρχει ακόμη ανεργία και επενδυτικό κενό, άρα υπάρχουν ακόμη δυνατότητες μεγέθυνσης με σχετικά εύκολο τρόπο», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένας σημαντικός παράγοντας».

Η επενδυτική βαθμίδα

Το ΙΟΒΕ περιμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων στη χώρα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκτιμά ότι θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση ενός έως δύο τριμήνων στην εφαρμογή του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, καθώς και ελαφρά υψηλότερες δημόσιες δαπάνες σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Στο κρίσιμο μέγεθος του πληθωρισμού το ΙΟΒΕ εμφανίζεται πιο αισιόδοξο από το ΥΠΟΙΚ, προβλέποντας υποχώρηση στο 4% (αντί 5% που βλέπει το ΥΠΟΙΚ) από 9,6% το 2022, λόγω και της σημαντικής υποχώρησης των τιμών της ενέργειας τους τελευταίους μήνες.

Άλλωστε, επισήμανε, παρά την αύξηση των επιτοκίων, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι «κλειδωμένο» σε σχετικά σταθερά επιτόκια, άρα η χώρα δεν είναι τόσο ευάλωτη. Για να αναπτυχθεί η Ελλάδα, χρειάζεται ανάπτυξη σε 2 πυλώνες, πρόσθεσε. Πρόκειται για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, όπου η ελληνική οικονομία διαχρονικά παρουσιάζει υστέρηση.

Τα επιτόκια

Η άνοδος των επιτοκίων πιέζει τις επενδύσεις, αλλά και η αβεβαιότητα δεν προκαλεί θετικό περιβάλλον, παραδέχθηκε ο κ. Βέττας, εφιστώντας την προσοχή σε διαχρονικές παθογένειες που έχουν αμβλυνθεί, αλλά παραμένουν. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι βαθιά ελλειμματικό και αυτό αντανακλά τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, όπως είπε.

Για τον τομέα των τροφίμων, όπου έχουν μεταφερθεί πλέον οι πληθωριστικές πιέσεις, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι η ακρίβεια συνεχίζεται στην Ελλάδα γιατί κάποια νοικοκυριά έχουν εισοδήματα που τους επιτρέπουν να συνεχίζουν να καταναλώνουν χωρίς να μειώνουν τις αγορές τους, με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμένουν ψηλά, συμπιέζοντας το εισόδημα άλλων νοικοκυριών που δεν έχουν την ίδια οικονομική δυνατότητα. Τόνισε, πάντως, ότι στην Ελλάδα ο δομικός πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για το πόσο γρήγορα μπορούν να υποχωρήσουν οι τιμές στα προ της κρίσης επίπεδα.

Οι κίνδυνοι

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που θα έχει να αντιμετωπίσει φέτος η οικονομία, ο κ. Βέττας -εκτός από την επιβράδυνση σε επίπεδο Ευρωζώνης και την αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών ενέργειας- σημείωσε ότι υπάρχουν και σημεία που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, όπως η καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων, η αστοχία στους στόχους του προϋπολογισμού, η περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και, φυσικά, ένας μεγάλος εκλογικός κύκλος.

Ο κ. Βέττας αναφέρθηκε εμμέσως και στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό επιδοτήσεων που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ. Όπως είπε, οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αναμένεται να μπουν στην κούρσα της στήριξης της μεταποίησης των χωρών τους, ένα φαινόμενο που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και στην Ελλάδα, αν δεν θέλουμε η βιομηχανία να μπει σε δεύτερη ταχύτητα εντός της Ε.Ε.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")