Στα 4 Λεπτά η Επιδότηση στο Ρεύμα τον Φεβρουάριο Αλλά Μόνο για Καταναλώσεις Έως 500 KWh

Στα 4 Λεπτά η Επιδότηση στο Ρεύμα τον Φεβρουάριο Αλλά Μόνο για Καταναλώσεις Έως 500 KWh
energia.gr
Δευ, 30 Ιανουαρίου 2023 - 18:31

Στα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα αναμένεται να ανέλθει η επιδότηση για τον Φεβρουάριο, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Ωστόσο, η επιδότηση θα αφορά μόνο καταναλώσεις έως 500 κιλοβατωρών τον μήνα, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια η τελική τιμή για τους καταναλωτές να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 15-17 λεπτών για τον ερχόμενο μήνα

Ας σημειωθεί ότι οι πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Φεβρουάριο ονομαστικά τιμολόγια ρεύμαρος πολύ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα και μειωμένα κατά 60% σε σχέση με τον Ιούνιο. Είναι σημαντικός ο περιορισμός της «ψαλίδας» ανάμεσα στο τιμολόγιο αναφοράς, που είναι αυτό της ΔΕΗ και την τιμή των 15-17 λεπτών/κιλοβατώρα που έχει εγγυηθεί η κυβέρνηση ως στόχο για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Από την άλλη, για τη βιομηχανία αναμένονται μηδενικές επιδοτήσεις, καθώς η ονομαστική τιμή των τιμολογίων διαμορφώνεται κάτω από τα επίπεδα των 23 ευρώ της επιδότησης του Ιανουαρίου. Στις άλλες δύο κλίμακες, επίσης, των οικιακών καταναλώσεων, δηλαδή 500-1.000 κιλοβατώρες και άνω των 1.000, η επιδότηση θα ισχύσει μόνο αν υπάρξει εξοικονόμηση 15%, όπως αναφέρουν πληροφορίες για τις αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων, που, με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο που επιδιώκει να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στοχευμένες επιδοτήσεις μόνο σε χαμηλά εισοδήματα και ευπαθείς ομάδες.

Για τον επόμενο μήνα οι επιδοτήσεις αναμένεται να ανέλθουν σε μόλις 100 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 840 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου και πολύ μακριά από το 1,9 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου του 2022. Τα μισά και πλέον από τα κονδύλια αυτά (50 με 60 εκατ. ευρώ) αφορούν τα οικιακά τιμολόγια, ενώ τον Ιανουάριο η επιδότηση στην κατηγορία αυτή ανήλθε σε 470 εκατ. ευρώ. Βαρύνοντα ρόλο στις αποφάσεις για το ύψος της επιδότησης παίζει το γεγονός ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ φτάνει στα 19,9 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 21,1 λεπτά πάνω από το επίπεδο αυτό.

Ωστόσο, από το ΥΠΕΝ επισημαίνεται ότι και τους επόμενους μήνες οι επιδοτήσεις θα εξαρτηθούν από τη χονδρεμπορική και τα τιμολόγια των παρόχων. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι συνολικά για το περασμένο έτος από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό διατέθηκαν για επιδοτήσεις ρεύματος 8 δισ. ευρώ.

Χαμηλά αναμένεται να κυμανθούν οι επιδοτήσεις και τον Μάρτιο. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή αναμένεται ανεξάρτητα από την πορεία των τιμών φυσικού αερίου στο TTF, καθώς η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας τον Ιανουάριο, που ξεπέρασε το 50%) δεν έχει αποτυπωθεί στα τιμολόγια Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί οι εγχώριες εταιρείες τιμολογούν το φυσικό αέριο βάσει της μέσης τιμής του προηγούμενου μήνα στο ΤΤF.

Οι τιμές έχουν πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του περυσινού Φεβρουαρίου, προ της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, με συνέπεια να προεξοφλείται μείωση και στην τιμή του ρεύματος. Εξάλλου, ευνοεί τη συγκράτηση της κατανάλωσης και τη μείωσή της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και ο ήπιος ως τώρα χειμώνας.