Στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, όπου θα λάβει το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης, ενέταξε χθες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων τη «Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU)», προϋπολογισμού 339,6 εκατ. ευρώ

Η επένδυση θα υλοποιηθεί από τη «Διώρυγα Gas», μέλος του ομίλου Motor Oil Hellas S.A. (MOE) στη δημοτική ενότητα Αγίων Θεοδώρων του νομού Κορινθίας.

Η επένδυση αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός τερματικού σταθμού φυσικού αερίου, ο οποίος θα διασυνδέεται, μέσω χερσαίου αγωγού, με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Θα κατασκευαστούν τέσσερα διακριτά τμήματα, από τα οποία τα δύο χαρακτηρίζονται ως Hydrogen-Ready, καθώς με ελάχιστες τροποποιήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά υδρογόνου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), η κατασκευή προβλήτα (Hydrogen Ready), ο εξοπλισμός αυτού και οι εγκαταστάσεις ξηράς (Hydrogen Ready), καθώς και ένας μετρητικός σταθμός και η σύνδεσή του με το σύστημα μεταφοράς.

Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αρμόδιου για τις στρατηγικές επενδύσεις Νίκου Παπαθανάση, των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, καθώς και του υφυπουργού αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")