Το κύριο θέμα που μονοπωλεί για μία ακόμα φορά το ενδιαφέρον της μηνιαίας Έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Μάιο, που ανακοινώθηκε σήμερα (10/05) είναι η κατακόρυφη άνοδος των τιμών του πετρελαίου το οποίο συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του πορεία.

Το κύριο θέμα που μονοπωλεί για μία ακόμα φορά το ενδιαφέρον της μηνιαίας Έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Μάιο, που ανακοινώθηκε σήμερα (10/05) είναι η κατακόρυφη άνοδος των τιμών του πετρελαίου το οποίο συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του πορεία. Στις 6 Ιουνίου μάλιστα η τιμή του πετρελαίου άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι έπειτα από δηλώσεις ισραηλινού αξιωματούχου ότι μια επίθεση στο Ιράν για την καταστολή του πυρηνικού του προγράμματος είναι πλέον αναπόφευκτη γεγονός το οποίο δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να επηρεαστούν τα διεθνή χρηματιστήρια, ιδίως μάλιστα το ΝΥΜΕΧ από τέτοιου είδους ειδήσεις.

Αναλυτικότερα η Έκθεση υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο μέσα στο 2008 θα μειωθεί κατά 80 χιλιάδες βαρέλια σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα και θα κυμανθεί κατά μέσον όρο περίπου στα 86,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Επιπλέον ο ρυθμός μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας έχει μειωθεί ακόμα πιο πολύ όπως ακριβώς είχε προβλέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) μειώνοντας έτσι την ζήτηση για πετρέλαιο κατά 800 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα κατά το μήνα Μάιο. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΙΕΑ στην Έκθεσή του τονίζει ότι παρά την μειωμένη ζήτηση πετρελαίου σε Η.Π.Α. και σε κάποιες χώρες της Ασίας θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στην ζήτηση εξαιτίας της πολύ χαμηλής αύξησης στην προσφορά πετρελαίου κυρίως από τις χώρες που δεν ανήκουν στον OPEC.

Πιο συγκεκριμένα η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου τον Μάιο αυξήθηκε κατά 490 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως φτάνοντας περίπου τα 86,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτή η αύξηση όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί μεγάλη δεδομένης της μείωσης που υπήρξε στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου το πρώτο τέταρτο του 2008. Εντούτοις εκτιμάται ότι στο δεύτερο ήμισυ του 2008 η παραγωγή πετρελαίου των χωρών εκτός OPEC πρόκειται να αυξηθεί έστω και οριακά. Αναφορικά βέβαια με τις χώρες του OPEC η προσφορά πετρελαίου τον Μάιο αυξήθηκε κατά 395 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον Απρίλιο ως αποτέλεσμα της αύξησης στην παραγωγή αργού σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Νιγηρία, η Αγκόλα και φυσικά το Ιράκ όπου η παραγωγή πετρελαίου τον προηγούμενο μήνα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 6 χρόνων.

Η Έκθεση παρουσιάζει επίσης μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου των εταιρειών των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ καθώς στα τέλη του Απριλίου μειώθηκαν κατά 8,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μια πτώση που οφείλεται κυρίως στην μεγάλη μείωση των αποθεμάτων της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης μείωση όμως που αντισταθμίστηκε κάπως από την αύξηση των αποθεμάτων άλλων χωρών του ΟΟΣΑ. Από την άλλη η παγκόσμια διυλιστική ικανότητα αυξήθηκε κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως φτάνοντας την παραγωγή στα 73,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κυρίως από την παραγωγή των Η.Π.Α., της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής σε αντίθεση με την μείωση στην παραγωγή προϊόντων σε Κίνα και Ευρώπη.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις το τρίτο τέταρτο του 2008 η παραγωγή προϊόντων των χωρών εκτός OPEC θα αυξηθεί εκτινάσσοντας έτσι την παγκόσμια παραγωγή στα 75,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Με άλλα λόγια η παραγωγή προϊόντων διύλισης θα αυξηθεί κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το δεύτερο τέταρτο του 2008 και κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια σε σχέση με το αντίστοιχο τέταρτο του 2007.