Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ Προσηλωμένος στον Στόχο της Κλιματικής Ουδετερότητας – Ανεξέλεγκτη η Αγορά Ενέργειας με Ευθύνη της Κυβέρνησης

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ Προσηλωμένος στον Στόχο της Κλιματικής Ουδετερότητας – Ανεξέλεγκτη η Αγορά Ενέργειας με Ευθύνη της Κυβέρνησης
energia.gr
Πεμ, 23 Μαρτίου 2023 - 12:09

Την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Θοδωρή Παναγούλη, στα πλαίσια του 4ου Power & Gas Forum που διοργανώνει 

το energypress, 22 και 23 Μαρτίου.

Ξεκινώντας την συζήτηση με τα θέματα της ενεργειακής αγοράς, ο κ. Φάμελλος ξεχώρισε ως βασικό πρόβλημα το γεγονός ότι, με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής, η αγορά ενέργειας συνεχίζει να λειτουργεί ανεξέλεγκτη.

Όπως τόνισε σχετικά, «εμείς δεν έχουμε πει ότι το target model είναι μια ανεξέλεγκτη αγορά. Η ελληνική έκδοσή του ήταν που ξεκίνησε χωρίς έλεγχο και ρύθμιση. Χρειάζεται μια διάφανη πλατφόρμα για να έχουμε την πιο χαμηλή τιμή για τους καταναλωτές. Εμείς από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του λέγαμε στον κ. Χατζηδάκη ότι χρειάζεται έλεγχο και ρύθμιση. Δεν υπήρχαν εργαλεία για τον έλεγχο του κέρδους».

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει την Ευρώπη ώστε να υπάρχουν τέτοια εργαλεία εντός του target model και όχι ως έκτακτα μέτρα.

«Η αγορά πρέπει να φτιαχτεί για τους καταναλωτές και δεν είναι αυτή τη στιγμή οργανωμένη έτσι. Τα υπερκέρδη δεν έχουν ρυθμιστεί δεν έχουν φορολογηθεί. Η αξιοπιστία της αγοράς έχει καταρρακωθεί από μια κυβέρνηση που άλλα λέει και άλλα κάνει».

Η χώρα μας είναι πρώτη φέτος στο κόστος ρεύματος χονδρικής, πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος. Η ελλιπής ρύθμιση των κερδών είναι ο ένας λόγος και επίσης η κερδοσκοπική στάση της ΔΕΗ και της πολιτικής της κυβέρνησης. «Έβαλε τη ΔΕΗ να λειτουργεί ως πρώτο άρμα της αισχροκέρδειας. Η ΔΕΗ είχε το 80% των υπερκερδών με βάση τη ΡΑΕ».

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κακώς υπερδέσμευσε τη χώρα στο φυσικό αέριο. «Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευση για απολιγνιτοποίηση και κλιματική ουδετερότητα. Το νέο ΕΣΕΚ αναιρεί αυτό το στόχο. Πιστεύουμε μόνο στις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση και την αποθήκευση. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε το λάθος του για υπερβολική έμφαση στο αέριο και πλέον έχουμε πρόβλημα στον προγραμματισμό παραγωγής λιγνίτη που προκαλεί ανησυχία. Η Ελλάδα πρέπει να απεξαρτηθεί και από το αέριο, μας προβληματίζει το προχειρότατο ΕΣΕΚ που προβλέπει αέριο και μετά το 2050».

Αναφορικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι «έχω ελέγξει και συνυπογράψει πολλές ερωτήσεις και παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ ώστε να γίνει η επέκτασή τους με σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν είμαστε οπαδοί μιας έκρηξης των αδειών, η στήριξη των ΑΠΕ θέλει συνέπεια. Είχαμε αναθέσει ειδικές χωροθετικές μελέτες για τις περιοχές NATURA. Στα θέματα της αγοράς, δεν γνωρίζουμε σε ποια αγορά θα πουλήσουν οι μελλοντικοί παραγωγοί ΑΠΕ. Με επίλυση των θεμάτων χωροταξίας θα υπάρχει σιγουριά στις επενδύσεις».

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε την εξοικονόμηση και την αποθήκευση ως κομβικά ζητήματα. «Εδώ και τέσσερα χρόνια είναι λίγα τα παραδείγματα εξοικονόμησης. Το Ηλέκτρα έπρεπε να προχωρά ήδη καθώς υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το Εξοικονομώ επίσης είναι σε τραγική κατάσταση. Χάθηκαν 4 δισ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, καθώς εμείς είχαμε δεσμευτεί για 1 δισ. ετησίως στην εξοικονόμηση. Το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις γίνεται προεκλογικό χαρτί».

Στην αποθήκευση τόνισε ότι δεν γίνεται ενεργειακός σχεδιασμός χωρίς αυτή. «Δεν είχαμε τέσσερα χρόνια ρυθμιστικό πλαίσιο, άρα δεν έχουμε οικονομικά εργαλεία για την αμοιβή. Επίσης, λείπουν κεντρικές πρωτοβουλίες του Δημοσίου, θα έπρεπε έστω η ΔΕΗ ή άλλη κρατική βοήθεια να δώσει πρωτοβουλίες».