Οι τέσσερις στόχοι του Πεκίνου

Το ενδιαφέρον της Κίνας για τις σχέσεις της με την Ελλάδα έχει εκδηλωθεί επανειλημμένα στο παρελθόν – κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού πριν από δύο χρόνια και της υπουργού Εξωτερικών πέρυσι. Είναι όμως η πρώτη φορά που το Πεκίνο, κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμενοποίησε το πλαίσιο και τους στόχους της εξέλιξης αυτών των σχέσεων.
του Στάθη Ευσταθιάδη
Παρ, 4 Ιουλίου 2008 - 17:02

Το ενδιαφέρον της Κίνας για τις σχέσεις της με την Ελλάδα έχει εκδηλωθεί επανειλημμένα στο παρελθόν – κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού πριν από δύο χρόνια και της υπουργού Εξωτερικών πέρυσι. Είναι όμως η πρώτη φορά που το Πεκίνο, κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμενοποίησε το πλαίσιο και τους στόχους της εξέλιξης αυτών των σχέσεων. Τους διετύπωσε με σαφήνεια ο ίδιος ο πρόεδρος και γραμματέας του ΚΚ (12 εκατ. Μέλη) κ. Χου.

Αναγνωρίζοντας ότι η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών στα 36 χρόνια από την αποκατάσταση των διπλωματικών τους επαφών «υπήρξε ομαλή και παραγωγική» ο κινέζος πρόεδρος έθεσε τέσσερις στόχους – κλειδιά για την εξέλιξη αυτών των σχέσεων, τονίζοντας ότι «προσωπικά ο ίδιος» δεσμεύεται σε ό,τι αφορά τη στάση της Κίνας έναντι της Ελλάδας. Πρώτος στόχος, «οι συνεχείς, κατά συχνά διαστήματα, συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών» σε όλα τα επίπεδα. Δεύτερος, «η ανάπτυξη της εμπορικής και της οικονομικής συνεργασίας» ιδιαίτερα στους τομείς των επενδύσεων, της ναυτιλίας, των ναυπηγοκατασκευών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Χου ζήτησε την αύξηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, περιλαμβανομένης της συνεργασίας τους στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και γενικότερα της επιστήμης, και, με την ευκαιρία, υποσχέθηκε στον κ. Παπούλια ότι «θα συμβάλει προσωπικά» στην επιτυχία του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα, το οποίο προγραμματίζεται για το 2010. Τέλος, ως τέταρτο στόχο, ο κινέζος πρόεδρος επισήμανε ότι οι δύο χώρες «πρέπει να διατηρήσουν στενή επαφή» για την αντιμετώπιση ζητημάτων διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα μέτρα για την εμπέδωση της διεθνούς ασφαλείας κλπ.

Είναι προφανές ότι «η μπάλα βρίσκεται τώρα στον ελληνικό χώρο», ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί (και επωφεληθεί, φυσικά). Η ως σήμερα εμπειρία δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, όπως άφησαν να εννοηθεί ορισμένοι κινέζοι κυβερνητικοί. Πάντως τόσο ο πρόεδρος Χου Τζιντάο όσο και άλλοι κινέζοι κρατικοί και κομματικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υφυπουργούς κκ. Βαληνάκη και Δούκα και την υπουργό κυρία Πετραλιά, τόνισαν ότι από πλευράς Κίνας «υπάρχει η διάθεση, υπάρχει το ενδιαφέρον, υπάρχει και η ετοιμότητα» για την προώθηση των σχέσεών της με την Ελλάδα όχι μόνο στον εμπορικό χώρο αλλά και στον πολιτικό. Η Ελλάδα για την κινεζική πολιτική ηγεσία είναι «χώρα σοβαρού ενδιαφέροντος» επειδή πληροί ορισμένες «βασικές προδιαγραφές των κινεζικών κατευθύνσεων στον διεθνή χώρο». Συγκεκριμένα, είναι «χώρα νότιας εισόδου στην Ευρώπη», έχει πολιτική σταθερότητα – κάτι το οποίο δεν βρίσκουν στην Τουρκία, άφησε να εννοηθεί κινέζος κομματικός αξιωματούχος - , είναι μέλος της ευρωζώνης, μετέχει στο ΝΑΤΟ και επίσης βρίσκεται «εντός είτε πολύ πλησίον» - κατά την έκφραση του ιδίου – του στενού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο Πεκίνο οι οποίες έλαβαν γνώση των όσων συζήτησαν οι πρόεδροι κκ Παπούλιας και Χου παρατηρούσαν ότι τελευταία η Κίνα δείχνει να αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης, ότι παρακολουθεί ενδιαφέρον τα όσα διαδραματίζονται στην ΕΕ και ότι «έχει εκτιμήσει την παραγωγική στάση της Αθήνας σε ζητήματα όπως της άρσης του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων», την οποία συζητεί η ΕΕ.