Οι 12 προτεραιότητες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρουσιάστηκαν χθες, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει λόγο για ένα «γενναίο πακέτο τολμηρών αλλαγών». Από τη Χαριλάου Τρικούπη μιλάνε για συνεκτικό πρόγραμμα με έντονο σοσιαλδημοκρατικό και μεταρρυθμιστικό στίγμα. «Ευαγγέλιο», όπως το χαρακτήρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «για την προγραμματική διαπραγμάτευση και τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας»

Αναλυτικά οι βασικοί άξονες των προγραμματικών προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ είναι οι εξής:

1. Αλλαγές στο κράτος. Γίνεται αναφορά σε τρία θέματα: διαφάνεια, αξιοκρατία και ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών.

2. Ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ενότητα αυτή γίνεται συγκεκριμένα αναφορά «στην κατάργηση των διατάξεων του νόμου συγκάλυψης των υποκλοπών με νέα Εξεταστική Επιτροπή χωρίς απόρρητο».

3. Εργασία. Ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μετά από διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και γίνεται αναφορά στο άμεσο ξεπάγωμα των τριετιών. Επίσης προβλέπεται νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους από 1ης/1/2024.

4. Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προβλέπεται: Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας σε κάθε δήμο. Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες προσλήψεις. Αύξηση των αμοιβών και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Χρηματοδότηση με 8% έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

5. Επένδυση στην Παιδεία. Γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στα εξής θέματα: Καθιέρωση Εθνικού Απολυτήριου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Εξωστρεφή Πανεπιστήμια.

6. Αξιοπρεπείς συντάξεις. Το πρόγραμμα προβλέπει καθιέρωση νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2024.

7. Δεύτερη ευκαιρία στους αδύναμους δανειολήπτες. Προβλέπεται: Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με επικαιροποίηση του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010. Κανόνες για τη λειτουργία των funds. Εξόφληση οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις, με «κούρεμα» 30% για τους συνεπείς. Ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο με δίκαιη κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου. Χαμηλότερες δόσεις και σταθερό επιτόκιο για τους συνεπείς δανειολήπτες. Προστασία της αγροτικής γης.

8. Νέοι. Γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στα εξής θέματα: Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων με πλήρη απασχόληση. Στήριξη σε νέες μητέρες. Φορολογικά κίνητρα για νέους επιχειρηματίες. Δημιουργία δεξαμενής 150.000 κατοικιών, που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους.

9. Δίκαιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Προβλέπεται: Μείωση των φόρων στην εργασία. Μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και προσωπικής φροντίδας. Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, σε μονοπωλιακούς τομείς της οικονομίας.

10. Ανάπτυξη Made in Greece. Γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων σε Εθνικό Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, με αλλαγή των προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Περιφερειακή ανάπτυξη και διασύνδεση του τουρισμού με όλους τους κλάδους της οικονομίας. Κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προχωρούν σε συνεργασίες και δικτυώσεις και ειδικές γραμμές χρηματοδότησης για καινοτόμες - ψηφιακές επενδύσεις. Ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας με ρήτρες συμπαραγωγής.

11. Περιβάλλον. Επενδύσεις στα δίκτυα - πρόσβαση όλων των πολιτών στην παραγωγή ΑΠΕ με ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων. Δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές κ.α.

12. Στήριξη των αγροτών. Προβλέπεται μεταξύ άλλων: Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των αγροτικών εφοδίων, του κόστους ενέργειας και μεταφοράς των προϊόντων. Καθιέρωση του ακατάσχετου και αφορολογήτου των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών κ.α.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")