Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Β. Αιγαίο του 2030: Τα Έργα σε Αγροτική Παραγωγή και Πράσινη Ανάπτυξη

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Β. Αιγαίο του 2030: Τα Έργα σε Αγροτική Παραγωγή και Πράσινη Ανάπτυξη
energia.gr
Σαβ, 13 Μαΐου 2023 - 11:15

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και μίλησε στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο του 2030. Το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 340 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφιερώνει και πόρους για την αγροτική παραγωγή και την πράσινη μετάβαση

Ειδικότερα σε ό, τι αφορά τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο. Το έργο, προϋπολογισμού 104 εκατ. ευρώ, θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων άρδευσης και ύδρευσης του νησιού, με ένα σημαντικό μέρος των πόρων για τη χρηματοδότησή του να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συμπληρωματικές εργασίες της κατασκευής του φράγματος Κόρης-Γεφύρι Χίου.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται έργα της ΔΕΔΔΗΕ, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, που θα συνεισφέρουν στη συνολική αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών της Περιφέρειας και περιλαμβάνουν την κατασκευή υποσταθμών και την υπογειοποίηση δικτύων. Ενώ, υπό σχεδιασμό βρίσκεται η εγκατάσταση δύο νέων υποβρύχιων καλωδίων Μέσης Τάσης (46 χλμ. έκαστο) για τη διασύνδεση της Ικαρίας με τη Σάμο και την κάλυψη της συνολικής ζήτησης της Ικαρίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι, για τη διαχείριση απορριμμάτων, υλοποιούνται, μεταξύ άλλων, έργα αποχέτευσης, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων προϋπολογισμού 12,6 εκατ. ευρώ στα Βατερά Λέσβου, δίκτυο αποχέτευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ στην Αγιάσο, καθώς και δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Λήμνου, προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ.