Στοιχήματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωσή της έχει να αντιμετωπίσει η βιομηχανία, στο φόντο του συνολικού ενεργειακού μετασχηματισμού που προωθείται. Αυτό, όπως αναφέρεται από τον κλάδο, αφορά  κύρια τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που βρίσκονται αντιμέτωπες  με υπαρξιακή κρίση, λόγω του μη ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας στην Ευρώπη

Μιλώντας μάλιστα στο Φορουμ των Δελφών  με θέμα τη Βιομηχανία έως το 2030 , ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος  συνομιλώντας με το Γενικό Διευθυντή Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμο Θωμά έθεσε το ζήτημα της επιβολής του παγκόσμιου φόρου εκπομπών άνθρακα, το οποίο, όπως είπε, προκαλεί αμφιλεγόμενες αντιδράσεις, με αρκετές χώρες να υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσει δυσκολία στις εισαγωγές και τεράστια γραφειοκρατία. 

«Δεν μπορούμε να τον ξεφορτωθούμε, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μπει σε ισχύ το 2026, αλλά να προηγηθεί συνεργασία με τις βιομηχανίες» επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι μετά το 2026 θα καταστεί εφικτή η σταδιακή κατάργηση κάποιων διαδικασιών, που θα μειώσουν το διοικητικό βάρος σε κάποιες χώρες όπως η Ουκρανία.

Πάντως την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της βιομηχανίας για τον καλύτερο σχεδιασμό της ενεργειακής μετάβασης και την τιμολόγηση του άνθρακα ανέδειξε ο Γεράσιμος Θωμάς.

Τόνισε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να δουλεύει από κοινού με τη βιομηχανία για να είναι παρούσα στις εξελίξεις. «Η νέα ενέργεια είναι πράσινη, το μέλλον είναι πράσινο, δεν υπάρχει σύγκρουση με τη βιομηχανική ανάπτυξη, χρειαζόμαστε να υλοποιήσουμε επιτυχώς την πράσινη συμφωνία» ανέφερε ο κ. Θωμάς.

Σημείωσε επίσης ότι είναι απαραίτητο να μετρήσουμε το διοξείδιο που υπάρχει στα προϊόντα, π.χ. σε έναν τόνο αλουμίνιο που φθάνει στα σύνορα μας. Γνωστοποίησε ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβούλευση για τον τρόπο μέτρησης και κάλεσε την ευρωπαϊκή βιομηχανία να συνεργαστεί, προκειμένου να γνωρίζει τα μέλη της Επιτροπής αν οι μετρήσεις τους είναι ακριβείς. Αναφέρθηκε τέλος στην επικείμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά και στην συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την Κίνα, με τις ΗΠΑ να θέλουν να την αποκλείσουν, σε αντίθεση με την Ευρώπη.

Σήμα κινδύνου

Πάντως με βάση τον πρόεδρο της Eurometaux και CEO/Chairman της MYTILINEOS Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, που μίλησε στο Politico, οι ρυξέλλες δεν έχουν καταφέρει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν τη βιομηχανία μετάλλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σύμφωνα με 

Ο κ. Μυτιληναίος, ζήτησε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες κάθε φορά που «οι τιμές εκτοξεύονται» με κάλυψη του κόστους από τα κονδύλια της ΕΕ ή τα κράτη-μέλη. Επίσης ανέφερε ότι χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για το Critical Raw Materials Act, το οποίο αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της προμήθειας βασικών υλών που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς βάζει στο επίκεντρο «πολιτικές υπέρ της βιομηχανίας». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτή η πρόταση δεν προσφέρει άμεση ανακούφιση στις βιομηχανίες εξόρυξης, διύλισης και παραγωγής. «Πολλές από αυτές τις βιομηχανίες στην Ευρώπη βρίσκονται υπό υπαρξιακή απειλή, η οποία προέρχεται κυρίως από την ενεργειακή κρίση», σχολίασε, προσθέτοντας ότι μέχρι να ισχύσει το CRM «πρέπει να επιβιώσουν». Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος επέκρινε το Critical Raw Materials Act καθώς «δεν βάζει χρήματα στο τραπέζι» για να βοηθήσει τις βιομηχανίες, σε αντίθεση με το Inflation Reduction Act των ΗΠΑ, ένα πακέτο πράσινων επιδοτήσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρόταση της Επιτροπής «μού δίνει την εντύπωση ότι αφήνει τον ιδιωτικό τομέα να κάνει τη δουλειά», σημείωσε.

Από την πλευρά του κ. Markus Beyrer, Γενικός Διευθυντής της BusinessEurope, σε διαδικτυακή  παρέμβασή του από τις Βρυξέλλες,  στο ίδιο Φόρουμ των Δελφών, είπε πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία βρίσκεται μεταξύ κρίσης και αισιοδοξίας, λόγω των ασύμμετρων συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επικαλούμενος το πρόσφατο βαρόμετρο μεταρρυθμίσεων της BusinessEurope τόνισε ότι το 90% των επιχειρήσεων μελών της θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απωλέσει την ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας. Τόνισε τη σημασία της ανθεκτικότητας της βιομηχανίας καθώς και ότι όσο πιο ανεπτυγμένο είναι το παραγωγικό οικοσύστημα, τόσο πιο εύκολα ξεπερνούν οι χώρες τις κρίσεις.

Την ίδια ώρα κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της Ελληνικής Παραγωγής, τόνισε τη σημασία και το ρόλο της βιομηχανίας και τάχθηκε υπέρ της σύστασης υπουργείου Βιομηχανίας, ενώ ζήτησε να υποστηρίζονται έμπρακτα οι προσπάθειες για παραγωγή. «Συμβαίνουν», κατέληξε, «τεκτονικές αλλαγές σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Η αναπτυξιακή πορεία της βιομηχανίας θα εξαρτηθεί από το πως θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες».

Την ίδια ώρα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτρης Δέμος υπογράμμισε την ανάγκη επένδυσης στην τεχνολογία, το Industry 4.0 και την Τεχνητή Νοημοσύνη και τόνισε πως όποια βιομηχανία δεν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θα μπορέσει να φύγει μπροστά τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY και Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ), μιλώντας και αυτός για την επόμενη μέρα, υπογράμμισε,  ότι η ελληνική βιομηχανία έχει κάνει άλματα στα θέματα βιωσιμότητας και ESG, στις επενδύσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη τοπικού οικοσυστήματος και εφοδιαστικής αλυσίδας. Χρειάζεται συνδυασμός δυνάμεων από τις επιχειρήσεις, το κράτος με υποστηρικτικό θεσμικό πλαίσιο, τις αγορές και τους καταναλωτές, δεδομένου ότι μια καλύτερη περιβαλλοντικά οικονομία θα μας ωφελήσει τελικά όλους.