Παράταση Έκτακτων Μέτρων στην Αγορά Ηλεκτρισμού Μέχρι τον Σεπτέμβριο Λόγω Διπλών Εκλογών

Παράταση Έκτακτων Μέτρων στην Αγορά Ηλεκτρισμού Μέχρι τον Σεπτέμβριο Λόγω Διπλών Εκλογών
energia.gr
Τετ, 17 Μαΐου 2023 - 15:10

«Κλειδώνει» οριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση ισχύος για τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Έτσι, αναμένεται παράταση του θεσμικού πλαισίου που ισχύει από πέρυσι τον Αύγουστο και λήγει την 1η Ιουλίου, με τη νέα

– εμφανώς προεκλογική – απόφαση του Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να το ανανεώνει ως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, αναμένεται παράταση στο πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, που θα έπαυε να ισχύει από 1ης Ιουνίου, καθώς και στην αναστολή στη ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα έληγε την 1η Ιουλίου. Ήδη από τον Απρίλιο είχε αποσταλεί αίτημα στην Κομισιόν για έγκριση της παράτασης ισχύος των έκτακτων μέτρων.

Όσον αφορά την επιλογή της χρονικής διάρκειας της παράτασης μέχρι και τον Σεπτέμβριο, αυτή έγινε με το σκεπτικό ότι είναι πιθανότατη η διενέργεια και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης τον Ιούλιο. Έτσι, θεωρήθηκε ότι ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να κρίνει την κατάσταση στην αγορά ενέργειας και να αποφασίσει για το αν θα αποσυρθούν.

Ας σημειωθεί ότι τα έσοδα από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά μειώνονται  διαρκώς λόγω της συνεχούς υποχώρησης των τιμών σε επίπεδα που, πλέον, βρίσκονται στα επίπεδα του πλαφόν ή και χαμηλότερα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, για το Μάιο έχουν ως τώρα ανακτηθεί μόλις 15 εκατ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο το εν λόγω ποσό ανήλθε στα 43 εκ. ευρώ και τον Μάρτιο στα 52,6 εκ. ευρώ.

Τέλος, παράπονα για τα έκτακτα μέτρα εκφράζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών και οι στρεβλώσεις στην αγορά από τα έκτακτα μέτρα επιβάλλουν την άμεση παύση τους. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν την έξαρση του ενεργειακού «τουρισμού», δηλαδή τη διαρκή μετακίνηση «ασυνεπών» καταναλωτών, μετά την απελευθέρωση της δυνατότητας αλλαγής προμηθευτή χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θεωρούν ότι αυτό έχει επιφέρει αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών.