Στις 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των διασυνδετηρίων οδών της γέφυρας Pelješac και της παράκαμψης του κόλπου του Ston (στη χερσόνησο Pelješ ac) στην Κροατία. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του  πρωθυπουργού της χώρας, Α. Plenković και του υπουργού Θαλασσών, Μεταφορών και Υποδομών, Oleg Butković

 

Όπως αναφέρει το πρόσφατο δελτίο της η πρεσβεία της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ, το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ, ανέλαβε και ολοκλήρωσε επιτυχώς η εταιρεία ΑΒΑΞ και το οποίο περιελάμβανε την κατασκευή δύο σηράγγων (μήκους 1,2 χλμ. και 1,3 χλμ.) και διασυνδετήριας γέφυρας (μήκους 485 μέτρων και ύψους 40 μέτρων) πάνω από τον κόλπο του Ston. Αποτέλεσε δε την τελική και τεχνικά απαιτητικότερη φάση του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ εμβληματικού έργου «South Dalmatia Road Connectivity» για την οδική σύνδεση της Νότιας Κροατίας με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, παρακάμπτοντας το Neum στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου και τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, στην αύξηση των εσόδων και στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Νότιας Κροατίας. Από πλευράς του, ο κ. Butković σημείωσε ότι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου επιβεβαιώνει ότι η Κροατία είναι μία μικρή χώρα που μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με επιτυχία έργα υποδομών τόσο μεγάλης κλίμακας.