Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε καθαρή πρωτιά στις 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες στις χθεσινές εκλογές. Η ιστορική διαφορά (40,79% απέναντι στο 20,07% του ΣΥΡΙΖΑ), φέρνει εξελίξεις. Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έβαψε κυριολεκτικά τον χάρτη της χώρας μπλε καθώς το κυβερνητικό κόμμα έχασε μόνο το νομό Ροδόπης, πετυχαίνοντας σε πολλές περιφέρειες διψήφια ποσοστά διαφοράς. Το ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε τα ποσοστά του φτάνοντας το 11,53%, όπως και το ΚΚΕ με 7,20%, με την Ελληνική Λύση 

να κλείνει την 5αδα που μπαίνει στη Βουλή με 4,46%. Εκτός έμειναν τα κόμματα Νίκη με 2,92%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,87% και ΜέΡΑ25 που έπεσε στο 2,59%. Το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 60,73%, τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής έλαβαν 15,96% ενώ τα άκυρα/λευκά έφτασαν στο 2,61%.

Σήμερα στις 09:00,  στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του θα κλειδώσει τη βασική στρατηγική του, καθώς δεν θέλει να χαθεί πολύς χρόνος, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για δεύτερες εκλογές και «καθαρές λύσεις».

Εως το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την επαφή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, προκειμένου να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά και εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πρόθεση του να προχωρήσει τις διαδικασίες. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλέον σαφές σχέδιο: ως το τέλος της εβδομάδας, το πολύ ως την αρχή της επόμενης, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να παραδώσει τα ηνία σε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννη Σαρμά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δύο συνεδριάσεις της Βουλής για την εκλογή Προέδρου και την ορκωμοσία των βουλευτών, η οποία φυσικά θα διαλυθεί αμέσως λόγω της αδυναμίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε κάποια κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, τηρούνται και τα χρονικά περιθώρια, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, αντί για τις 2 Ιουλίου που αρχικά σχεδιαζόταν.