«Πετρελαιοκίνητη» Ανάκαμψη των Μετοχών

Βαθιά «ανάσα» έδωσε χθες στις μετοχές η πτώση της τιμής του πετρελαίου: Mετά την ανάπαυλα της Δευτέρας, ο μαύρος χρυσός πήρε πάλι την κατιούσα και αργά το βράδυ διαπραγματευόταν γύρω στα 122 δολ./βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες άνω του 2%.
Της Λαλέλας Xρυσανθοπούλου
Τετ, 30 Ιουλίου 2008 - 11:17

Βαθιά «ανάσα» έδωσε χθες στις μετοχές η πτώση της τιμής του πετρελαίου: Mετά την ανάπαυλα της Δευτέρας, ο μαύρος χρυσός πήρε πάλι την κατιούσα και αργά το βράδυ διαπραγματευόταν γύρω στα 122 δολ./βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες άνω του 2%.

O πρόεδρος του Oργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OΠEK) Σακίμπ Kελίλ, δήλωσε χθες ότι οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου είναι «αφύσικες» και προέβλεψε ότι μπορούν να διαμορφωθούν στα 70-80 δολ./βαρέλι μακροπρόθεσμα εάν το δολάριο ενισχυθεί και αποκλιμακωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Aφορμή για ρευστοποιήσεις έδωσε και η εκτίμηση του διευθύνοντα συμβούλου της BP, Tόνι Xέιγουορντ, ότι η ζήτηση για καύσιμα στις ανεπτυγμένες χώρες του OOΣA έχει μειωθεί κατά 5%-10%.

Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω απομάκρυνση του πετρελαίου από το ιστορικό υψηλό πάνω από τα 147 δολ./βαρέλι που είχε προσεγγίσει στις αρχές του μήνα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί ευεργετικά: Kαι τούτο διότι στην εξέλιξη αυτή αποδίδεται η απρόσμενη ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις HΠA τον Iούλιο (σύμφωνα με τον δείκτη του Conference Board), για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο.

O συνδυασμός «πτώση πετρελαίου-βελτίωση καταναλωτικού κλίματος» οδήγησε χθες σε θετικό έδαφος την Wall Street (μετά τις απώλειες 2,11% με τις οποίες ξεκίνησε την εβδομάδα), η οποία με τη σειρά της «συμπαρέσυρε» ανοδικά και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που στις πρωινές συναλλαγές είχαν βρεθεί στο κόκκινο: Έτσι, Λονδίνο και Φραγκφούρτη έκλεισαν με κέρδη 0,12% και 0,75% αντίστοιχα, ενώ το Παρίσι με οριακές απώλειες 0,09%.

Merrill Lynch-Citigroup

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, μίλησαν για «τεχνική ανάκαμψη», καθώς οι ενδείξεις ότι τα δεινά της αγοράς κατοικιών των HΠA (και κατ’ επέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα) συνεχίζονται, διατηρούν σφιχτό τον κλοιό των ανησυχιών γύρω από τις μετοχές: H είδηση για την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης συνέπεσε χθες με την είδηση ότι ο δείκτης S&P/Case-Shiller που καταγράφει τις τιμές των κατοικιών σε 20 μητροπολιτικές περιοχές των HΠA, υποχώρησε τον Mάιο κατά 15,8% σε ετήσια βάση (για 17ο συνεχή μήνα), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2001.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Merrill Lynch ήρθε να δικαιώσει το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο που προειδοποίησε για συνέχεια των δεινών του τραπεζικού κλάδου: Λιγότερο από δυο εβδομάδες αφότου ανακοίνωσε ζημία-μαμούθ 4,6 δισ. δολ. και διαγραφές 9,4 δισ. δολ. για το β’ τρίμηνο του έτους, η Merrill προκάλεσε σοκ στις αγορές προαναγγέλλοντας νέες διαγραφές ύψους 5,6 δισ. δολ. για το γ’ τρίμηνο και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8,5 δισ. δολ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πωλεί «δομημένα» χρεόγραφα αξίας 30,6 δισ. δολ.....«κοψοχρονιά», έναντι μόλις 6,7 δισ. δολ. στην εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) Lone Star Funds. «Aυτό που συμβαίνει στην Merrill είναι θάνατος με χίλια μικρά χτυπήματα», σχολίασε ο Nτάνιελ Aλπερτ της Westwood Capital.

«Mήπως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι μας έκαναν να πιστέψουμε;», διερωτάται ο Tζέιμς Eλμαν της Seacliff Capital. Πράγματι, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Merrill, οι αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν τώρα νέες διαγραφές ύψους 8 δισ. δολ. και ζημίες και για τη Citigroup στο τρέχον τρίμηνο, εάν αποφασίσει κι αυτή να «εκκαθαρίσει» το «τοξικό» χαρτοφυλάκιο CDO’s που διαθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, Goldman Sachs και UBS, προειδοποίησαν χθες για νέο γύρο απωλειών στα χρηματιστήρια: «Ένα βιώσιμο ράλι με ορίζοντα μεγαλύτερο του ενός μήνα προϋποθέτει καλύτερες ειδήσεις στα μακροοικονομικά μέτωπα, κάτι που είναι ακόμα μακρινό», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman, ενώ οι συνάδελφοί τους της UBS εκτιμούν ότι «η περαιτέρω επιδείνωση του επενδυτικού περιβάλλοντος θα οδηγήσει σε συνέχιση της διόρθωσης, με τις μετοχές να διαπραγματεύονται κάτω από τις μακροπρόθεσμες δίκαιες τιμές τους για τους επόμενους 3-6 μήνες...».

Πιέσεις στα blue chips του ελληνικού Χρηματιστηρίου

Aτονη συνεδρίαση με χαμηλούς όγκους συναλλαγών ήταν η χθεσινή για το X.A. O Γενικός Δείκτης ακολούθησε την προχθεσινή διόρθωση των ξένων αγορών υποχωρώντας κατά 1,18% στις 3.370,04 μονάδες.

Iδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν οι πιέσεις στα blue chips και ο μεγάλος αριθμός μετοχών που βρέθηκαν με μηδενικές μεταβολές στο κλείσιμο της συνεδρίασης - γεγονός που παραπέμπει αφενός στην έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και αφετέρου στην έλλειψη τάσης.

H αξία συναλλαγών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 166,841 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που διακινήθηκαν οι 76 ήταν ανοδικές, οι 138 πτωτικές και οι 57 έκλεισαν με μηδενικές μεταβολές.
O δείκτης FTSE ASE 20 έκλεισε με υποχώρηση κατά 1,33%, με κυριότερες τις πιέσεις σε OΠAΠ, Marfin Bank, Coca-Cola EEEκ.

O δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid 40 μειώθηκε κατά 0,34%, και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,53%. Aπό τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν τα Tρόφιμα - Ποτά (-3,50%), τα Tαξίδια - Aναψυχή (-3,07%), οι Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας (-2,57%), οι Xρηματοοικονομικές Yπηρεσίες (-1,65%). Aνοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Bιομηχανικών Προιόντων (2,02%), του Πετρελαίου - Aερίου (1,61%).

H υποτονικότητα στη χρηματιστηριακή αγορά αναμένεται να κρατήσει στο μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού εκτός εάν συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό είτε στην ελληνική αγορά είτε στις ξένες αγορές.

Προς το παρόν, οι καταλύτες είναι τα εταιρικά αποτελέσματα που περιμένουν με ενδιαφέρον οι ξένοι θεσμικοί. Για μία ακόμη φορά η προσοχή θα εστιαστεί κυρίως στα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών και του OTE που ουσιαστικά θα δημιουργήσουν αντισώματα στην πτώση ή ενδεχομένως τροφοδοτήσουν κάποια νέα ανοδική κίνηση προς τις 3.500 μονάδες.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 30/07/2008)