Οι Εταιρείες Πετρελαϊκών Υπηρεσιών Είναι oι Μεγάλοι Κερδισμένοι από το Ράλι του Πετρελαίου

Οι Εταιρείες Πετρελαϊκών Υπηρεσιών Είναι oι Μεγάλοι Κερδισμένοι από το Ράλι του Πετρελαίου
Energia.gr
Τετ, 30 Ιουλίου 2008 - 14:42
Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν είναι οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι που επικρίνονται ανηλεώς από τον πολιτικό κόσμο για τα τεράστια κέρδη τους, αλλά οι εταιρείες παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών επί των οποίων βασίζονται οι μεγάλες εταιρείες για να προμηθεύονται εξοπλισμό και εργατικά χέρια.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν είναι οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι που επικρίνονται ανηλεώς από τον πολιτικό κόσμο για τα τεράστια κέρδη τους, αλλά οι εταιρείες παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών επί των οποίων βασίζονται οι μεγάλες εταιρείες για να προμηθεύονται εξοπλισμό και εργατικά χέρια.

Η εταιρεία ενεργειακών συμβούλων, Wood Mackenzie, υποστηρίζει πως την τελευταία τριετία τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών έχουν τριπλασιαστεί κατά μέσον όρο, ενώ τα καθαρά περιθώριά τους αυξάνονται σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα, καταγράφοντας αποδόσεις υψηλότερες των γνωστών μεγάλων ομίλων όπως είναι η ExxonMobil και η BP.

Οι αναλυτές αναμένουν πως το 2008 θα είναι ένα ακόμη έτος υψηλής κερδοφορίας για εταιρείες του τομέα όπως είναι οι Schlumberger, Baker Hughes και Transocean, δεδομένης της σπουδής να αναπτυχθούν νέα στοιχεία ενεργητικού στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προκειμένου να επωφεληθούν από τις τιμές-ρεκόρ της ενέργειας. Τα τριμηνιαία αποτελέσματα χρήσης των εν λόγω εταιρειών δικαιώνουν αυτή την ανάλυση.

Προ ημερών, η Schlumberger, η κορυφαία εταιρεία του τομέα, ανακοίνωσε έσοδα ύψους 6,75 δισ. δολαρίων για το β΄ τρίμηνο, από 6,29 δισ. δολάρια στο α’ τρίμηνο και έναντι 5,64 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο το 2007.

«Υπάρχει τεράστια ζήτηση για εξοπλισμό και υπηρεσίες και πολλοί τομείς κινούνται σε επίπεδα μέγιστης χωρητικότητας», υποστηρίζει ο Κόλιν Λόδιαν, ο επικεφαλής αναλυτής κόστους στην Wood Mackenzie. Αυτό έχει δώσει το έναυσμα για την εκτίναξη των τιμών στον κλάδο. Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για παροχή υπηρεσιών στις πετρελαιοπηγές ξεκίνησε εκ παραλλήλου με την κατακόρυφη άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πριν από λίγα χρόνια, και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις-ρεκόρ των ενεργειακών τιμών τους τελευταίους μήνες, θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της ζήτησης.

«Ασφαλώς, πρόκειται για μια περίοδο εκρηκτικής ανάπτυξης του τομέα», υποστηρίζει ο κ. Λόδιαν. Ωστόσο, επισημαίνει πως οι εταιρείες παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών, αντιμετωπίζουν, επίσης, και μια σημαντική αύξηση του βασικού κόστους λειτουργίας τους, κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά τα περιθώρια κερδοφορίας τους.

Η Barclays Capital αναφέρει, σε πρόσφατη έκθεσή της, πως ο εξοπλισμός για υπεράκτιες γεωτρήσεις αποτελεί το πιο επικερδές τμήμα του εν λόγω τομέα.

Τονίζει πως 120 νέες ανυψωτικές εξέδρες (jack-up) and ημικαταδυόμενα γεωτρύπανα έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν, ενώ, άλλα 40 έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν εντός του 2008, κάτι το οποίο θα επηρεάσει, ενδεχομένως το ισοζύγιο μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερος όγκος προσφοράς, οι ενδείξεις λένε πως η ζήτηση θα εξακολουθήσει να αυξάνεται. Η Βarclays υποστηρίζει πως η ύφεση στις εργασίες γεώτρησης στην Βόρεια Αμερική έχει αρχίσει να δείχνει σημεία μεταστροφής, με αρκετές εταιρείες να ανακοινώνουν πως οι δραστηριότητές τους θα βελτιωθούν, χάρη στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ποσοστό ύψους 80% των δραστηριοτήτων γεώτρησης στις ΗΠΑ και όλες οι ενδείξεις αναφέρουν πως η εν λόγω δραστηριότητα θα αυξηθεί περαιτέρω.

Εν τούτοις, οι αναλυτές λένε πως οι εταιρείες παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών που βαίνουν να εγγράψουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία, είναι εκείνες που διαθέτουν διεθνή παρουσία, δεδομένου ότι οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες που ελέγχουν περισσότερο από το 80% των αποθεμάτων σε «μαύρο χρυσό», σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αρχίσει να αποκλείουν από την αγορά τους μεσάζοντες , δηλαδή, τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους προκειμένου να εκτελέσουν οι ίδιες μέρος των εργασιών ανάπτυξης κοιτασμάτων αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να χρειάζονται τον εξοπλισμό και τις ικανότητες που διαθέτουν οι εταιρείες υπηρεσιών και τις προσλαμβάνουν με απευθείας συμφωνίες.

Ακόμη, η Barclays επισημαίνει πως η Halliburton, η άλλη μεγάλη εταιρεία του τομέα, μετακινεί τις δραστηριότητές της στην Βόρεια Αμερική, στις διεθνείς αγορές, έχοντας, ήδη μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της στο Ντουμπάι, το 2007.

«Η ζήτηση για υπηρεσίες πετρελαϊκού πεδίου συνεχίζει να επιταχύνεται, τόσο στις εδραιωμένες όσο και σε νέες γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου», υποστήριξε ο Ρόμπιν Σούμεϊκερ, ο αναλυτής στην τελευταία έκθεση που συνέταξε η Citi Investment Research για τον τομέα.

(Financial Times 21/07/ 2008)