Σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η κερδοφορία των διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών Royal Dutch Shell και Exxon Mobil στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η μείωση της παραγωγής τους υποβάθμισε την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ και τη σημαντική άνοδο των τιμών φυσικού αερίου.

Σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η κερδοφορία των διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών Royal Dutch Shell και Exxon Mobil στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η μείωση της παραγωγής τους υποβάθμισε την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ και τη σημαντική άνοδο των τιμών φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ξεπέρασαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εμφανίστηκαν 50% υψηλότερες συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο βρετανο-ολλανδικός όμιλος, ο μεγαλύτερος στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πετρελαίου, ανακοίνωσε χθες αύξηση των καθαρών κερδών του κατά 33% στα 11,56 δισ. δολάρια έναντι 8,67 δισ. δολάρια που ήταν την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς. Ωστόσο, εξαιρουμένων των μεταβολών στα αποθέματα και των έκτακτων αποτελεσμάτων, τα κέρδη του διαμορφώθηκαν στα 7,83 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τα 8,3 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Τζερόεν βαν ντερ Βιρ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τη χαμένη παραγωγή στη Νιγηρία και τη Ρωσία, αξιοποιώντας τις πετρελαιοφόρους άμμους του Καναδά και υλοποιώντας έργο φυσικού αερίου στο Κατάρ. Όπως τόνισε χθες, η εταιρεία σχεδιάζει να δαπανήσει φέτος έως και 36 δισ. δολάρια σε εξαγορές και άντληση πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φθίνουσα παραγωγή και η πτώση κατά 13% που έχουν σημειώσει οι τιμές πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι έχουν περιορίσει σημαντικά την αξία των μετοχών της Shell.

Αύξηση της τριμηνιαίας κερδοφορίας της κατά 14% ανακοίνωσε και η αμερικανική Exxon Mobil, χάρη στην ανοδική κούρσα των τιμών πετρελαίου και την άνοδο της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ πάνω από τα τέσσερα δολάρια ανά γαλόνι. Τα καθαρά κέρδη του μεγαλύτερου πετρελαϊκού ομίλου παγκοσμίως αυξήθηκαν στα 11,7 δισ. δολάρια ή 2,22 δολάρια ανά μετοχή, από 10,3 δισ. δολάρια ή 1,83 δολάρια ανά μετοχή που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Εξαιρουμένων των δαπανών που σχετίζονται με την αγωγή για την υπόθεση «Βαλντέζ», τα κέρδη της Exxon διαμορφώθηκαν 26 σεντς χαμηλότερα απ’ ό,τι προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές, καθώς η παραγωγή της εταιρείας κατέγραψε πέρυσι τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω των 10 ετών. Ως αποτέλεσμα, η Exxon δαπανά 52 εκατ. δολάρια σε ημερήσια βάση για την εύρεση νέων κοιτασμάτων. Φέτος, σχεδιάζει να ξεκινήσει 12 πρότζεκτ, από τα οποία εκτιμά ότι θα αντλήσει 411.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα – περισσότερα απ’ όσα παράγει το μεγαλύτερο κοίτασμα στις ΗΠΑ Prudhoe Bay.