Υποχώρηση Πετρελαίου-Δολαρίου στη Σκιά της Αμερικανικής Ύφεσης

«Αναλαμπή» φαίνεται προς το παρόν να υπήρξε το προχθεσινό άλμα των τιμών του πετρελαίου, μετά τα στοιχεία περί αιφνίδιας δραστικής συρρίκνωσης των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης.
Enregia.gr
Παρ, 1 Αυγούστου 2008 - 10:27

«Αναλαμπή» φαίνεται προς το παρόν να υπήρξε το προχθεσινό άλμα των τιμών του πετρελαίου, μετά τα στοιχεία περί αιφνίδιας δραστικής συρρίκνωσης των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης. Μια ημέρα αργότερα, οι τιμές κινήθηκαν ξανά με τους ίδιους, έντονα πτωτικούς ρυθμούς των τελευταίων τριών εβδομάδων, καταγράφοντας υποχώρηση περίπου 3 δολαρίων το βαρέλι. Αιτία, οι απογοητευτικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας των ΗΠΑ, οι οποίες πυροδότησαν νέους φόβους για μείωση της κατανάλωσης στην πιο «διψασμένη» για πετρέλαιο χώρα του κόσμου.

Άφθονη βενζίνη

Έτσι, η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχωρούσε το απόγευμα κάτω από τα 124 δολάρια το βαρέλι, όπως άλλωστε και εκείνη του Brent στο Λονδίνο. Μόλις προχθές οι τιμές είχαν καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη των 4,5 δολαρίων.

Τα απαισιόδοξα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ωθούν τους αναλυτές να διαβλέψουν περαιτέρω ολίσθηση της ζήτησης για πετρελαϊκά προϊόντα. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο ακόμα και για «τέλος εποχής», τουλάχιστον προς το παρόν, για το όλο και ακριβότερο πετρέλαιο. Ηδη, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι τιμές έχουν καταγράψει πτώση τουλάχιστον 17% από το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων της 11ης Ιουλίου, κάτι που αποδίδεται ακριβώς στις προσδοκίες περαιτέρω διάβρωσης της ζήτησης στις ΗΠΑ και στην αίσθηση ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης δεν δικαιολογούν ράλι όπως το προχθεσινό. Αυτό, ας σημειωθεί, αποδεικνύουν και τα ίδια στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, βάσει των οποίων τα αποθέματα βενζίνης μπορεί να συρρικνώθηκαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, όμως παραμένουν σε σχετική αφθονία και κατά 3% μεγαλύτερα έναντι του μέσου όρου πενταετίας.

Ρευστοποιήσεις

Οσο για τη ζήτηση βενζίνης στην ίδια χώρα, παρότι έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, στα 9,47 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παραμένει κατά 2% χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη κατέγραφε νωρίτερα χθες άνοδο της τάξης του 1 δολαρίου, ωθούμενη από τη νέα υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ. Στη νέα πτώση συνέβαλαν, βέβαια, οι ρευστοποιήσεις εκ μέρους μεγάλων «παικτών» της αγοράς. Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Πετρελαίου της Λιβύης, Σουκρί Γκάνεμ, ένα νέο κύμα ανάκαμψης του αργού είναι κάτι το αναπόφευκτο. Οπως υποστήριξε χθες ο αξιωματούχος στο AFP, «η μεγάλη πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές είναι σήμερα υψηλές: Οταν οι τιμές είναι της τάξης των 130–140 δολαρίων το βαρέλι, η πτώση είναι πιο κατακόρυφη».

Πτώση δολαρίου

Το δολάριο υπέστη τις συνέπειες των αρνητικών εκτιμήσεων για την αμερικανική οικονομία –η οποία, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου, ίσως εισήλθε σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2007, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,2%, τις καταναλωτικές δαπάνες να επιβραδύνονται περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν και τη στεγαστική κρίση να επιδεινώνεται– και του ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, να επισήμανε χθες, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ότι «τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη μας είναι ισχυρά» και να δήλωνε αισιόδοξος ότι «παρουσιάζουμε πρόοδο». Ομως, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε δραστικά τις πρώτες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, επεκτείνοντας τις απώλειες που κατέγραψε νωρίτερα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν το απόγευμα στα 1,5590 δολάρια, έχοντας φθάσει έως και το 1,57 μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ και την ανεργία στις ΗΠΑ.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01/08/2008)