Η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω, σήμερα, Τετάρτη, τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου, κάνοντας λόγο για πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 με την προσφορά εκτός OPEC να αυξάνεται ταχύτερα από τη ζήτηση το επόμενο έτος Η εισηγμένη στη Wall Street αμερικανική τράπεζα μείωσε τις προοπτικές της για την τιμή του Brent για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στα 75 δολάρια από 77,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ αναθεώρησε

καθοδικά και την πρόβλεψή της για το τέταρτο τρίμηνο στα 70 δολάρια από 75 δολάρια. Μείωσε, επίσης, τις προβλέψεις της για την τιμή το 2024 κατά 5 δολάρια και τώρα βλέπει τις τιμές στα 70 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, στα 72,50 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και στα 75 και 80 δολάρια για τα δύο τελευταία τρίμηνα, αντίστοιχα.

«Παρά τις χαμηλές επενδύσεις, η προσφορά εκτός OPEC+ αυξήθηκε δυναμικά και η προσφορά από το Ιράν και τη Βενεζουέλα αυξήθηκε. Εξακολουθούμε να μοντελοποιούμε την πτώση των μετοχών το 3ο τρίμηνο, αλλά αναμένουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σε ήπια επίπεδα καθώς η εστίαση της αγοράς μετατοπίζεται στο πρώτο εξάμηνο του 2024 όπου τα ισοζύγια φαίνονται πλεονασματικά», ανέφερε η τράπεζα σε ενημερωτικό της σημείωμα.

Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent LCOc1 διαπραγματευόταν γύρω στα 75,79 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση διέγραψαν ορισμένα κέρδη που σημειώθηκαν μετά την ανακοίνωση νέων περιορισμών της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. 

Αυτές οι μειώσεις ήλθαν να προστεθούν στις περικοπές από μέλη του OPEC και τους συμμάχους τους με επικεφαλής τη Ρωσία. 

Ωστόσο, οι μειώσεις των αποθεμάτων το τρίτο τρίμηνο, στο πλαίσιο των οποίων κεντρικό ρόλο είχαν οι περικοπές των χωρών του OPEC, θα μπορούσαν να διατηρήσουν το Brent στα επίπεδα των 75 δολ., ανέφερε η τράπεζα. «Πολλά εξαρτώνται από επιπλέον εθελοντικές περικοπές στις οπολιες προχώρησαν βασικά μέλη του OPEC, αλλά στο βασικό μας σενάριο η αγορά χαλαρώνει το τέταρτο τρίμηνο ενώ πάμε σε πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο του 2024».

Επιπλέον, εάν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού CLc1 των ΗΠΑ πάνε στα 65 ή και στα 60 δολ. το βαρέλι, «περίπου το 30% των γεωτρήσεων σχιστόλιθου θα στερούνταν χρηματοδότησης», οδηγώντας, πιθανότατα, σε επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ και, συνεπώς, διατηρώντας την τιμή του Brent πάνω από τα 65 δολ. το βαρέλι, προσθέτουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.