Ο δικαστικός πραγματογνώμονας πυρκαγιών, άλλοτε ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις Ανακριτικές Διευθύνσεις του Σώματος, κ. Βασίλης Κοκοτσάκης, μιλώντας στον 98.4 , και τον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Σαχίνη, αναλύει γιατί κατά την γνώμη του, μετά από 4 χρόνια, μπορούμε πλέον αβίαστα να πούμε πως το νέο μοντέλο δασοπυρόσβεσης είναι εντελώς αποτυχημένο, αφού η καμμένη ανά πυρκαγιά έκταση σε μεγάλες δασικές φωτιές, είναι τεράστια σε σχέση με το παρελθόν

Επίσης ταυτόχρονα με το μοντέλο της εκκένωσης των οικισμών και της αμυντικής τακτικής έναντι του πυρός, διαπιστώνεται πλέον ότι η επικοινωνία και εδώ είναι σημαντικότερο της ουσίας. Όπως εξηγεί, οι αριθμοί ευημερούν στα εκάστοτε κυβερνητικά δελτία σχετικά με τα διαθέσιμα μέσα, αλλά για την ποιότητα αυτών, ούτε λόγος. Με τον ίδιο τρόπο που μετατρέψαμε τις απλές κλίνες σε εντατικές, το ίδιο προσπαθούμε τώρα να πούμε ότι ο ανεμιστήρας είναι το ίδιο με το κλιματιστικό των 24 btu.Τα εναέρια μέσα που νοικιάσουμε είναι εντελώς ακατάλληλα πλην ελαχίστων για το ανάγλυφο της χώρας, γιατί αφ ενός έχουν μικρή ποσότητα νερού και αφετέρου δεν έχουν την απαραίτητη κατασκευαστική δυνατότητα για να έχουν και επαρκή επιχειρησιακή ικανότητα.

Επίσης η Πυροσβεστική υπηρεσία τα τελευταία χρόνια υπολείπεται προσωπικού και οι ανακοινωθέντες από τον πρωθυπουργό προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Αντί αυτού εντάσσονται στον τακτικό σχεδιασμό πυρόσβεσης πυροσβέστες από την Ρουμανία, όχι εκτάκτως αλλά ουσιαστικά σαν να είναι τακτικό προσωπικό. Αυτό παύει πλέον να είναι σύμπτωση.

Την ίδια ώρα τα συνδικαλιστικά όργανα των πυροσβεστών είναι τόσο κομματικοποιημένα, που έχουν ενταχθεί πλήρως στον επικοινωνιακό κορμό και αντί να καταγγέλλουν και να διεκδικούν για λογαριασμό της κοινωνίας βολεμένοι σε ασφαλείς ακριβές θέσεις προπαγανδίζουν και δικαιολογούν τα πάντα.

Ο Βασίλης Κοκοτσάκης , μίλησε και για το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων , αλλά και το πόρισμα που παρουσίασαν οι οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, μαζί με την αυτοψία συμπληρωματικά της Πυροσβεστικής. Όπως είπε, 30 μέρες μετά που πήγαν οι πραγματογνώμονες του ανακριτή, μάλλον πήγαν απλά για να πάνε. Ο μη άμεσος διορισμός πραγματογνωμόνων αξίζει να διερευνηθεί και σε κάθε περίπτωση δεν είναι σύμφωνος με το γράμμα και κυρίως την ουσία της ποινικής δικονομίας.

Η Πυροσβεστική που δεν είχε δικαίωμα να εκδόσει πόρισμα γιατί αυτό είχε ανατεθεί στην επιτροπή, το έκανε υπό μορφή απλής αυτοψίας με συμπληρωματική, απλά για να συμφωνήσει με την επιτροπή. Η αυτοψία σύμφωνα με την νομολογία δεν είναι αποδεικτικό μέσο η πραγματογνωμοσύνη όμως ναι.

Από την Επιτροπή λείπουν οι καθ' όλα αρμόδιοι. Στο πόρισμα τους κάνουν υποθέσεις για τα ευρήματα ενός υλικού που φυσιολογικά βρέθηκε στο σημείο του οποίου όμως η συμπεριφορά δεν συνάδει με τα όσα συνέβησαν. Το ξυλόλιο που βρέθηκε, στον βαθμό που είναι ακριβές, έχει όλες τις ιδιότητες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το μέγεθος, την ένταση και την έκταση της φωτιάς και να ερμηνεύσουν ακόμη και τα συμπτώματα επί των πυροσβεστών που έφθασαν πρώτοι.

Εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι ότι ενώ το Γενικό Χημείο του Κράτους, κάνει υποθέσεις τι θα μπορούσε να κάνει το σπρέι σιλικόνης σε υποθετικό περιβάλλον φωτιάς, δεν κάνει το ίδιο όμως στο υλικό ξυλόλιο που βρήκε και το οποίο σαν διαλύτης θα μπορούσε να προκαλέσει όλα αυτά...