Υποχώρησε 5 δολ. το Βαρέλι η Τιμή του Πετρελαίου, Φτάνοντας Πλέον στα Επίπεδα του Περασμένου Μαΐου

Πτώση μεγαλύτερη των 5 δολαρίων το βαρέλι, που τις ώθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου, κατέγραψαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές.
της Σοφίας Σκουλικάρη
Τρι, 5 Αυγούστου 2008 - 12:34

Πτώση μεγαλύτερη των 5 δολαρίων το βαρέλι, που τις ώθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου, κατέγραψαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές. Οι αισιόδοξες ενδείξεις ότι η τροπική καταιγίδα Εντουαρντ δεν θα προκαλέσει εν τέλει σημαντικά προβλήματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου του Μεξικού συνδυάστηκαν με στοιχεία που έδειξαν ότι η προσφορά του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Ιούλιο για τρίτο συναπτό μήνα, κυρίως χάρις στη συνεισφορά της υπ’ αριθμόν 1 πετρελαιοεξαγωγού χώρας του κόσμου, Σαουδικής Αραβίας. Ετσι, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του Brent υποχωρούσε το απόγευμα στα 118,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης σημείωνε πτώση έως και στα 119,50 δολάρια το βαρέλι.

Οι χθεσινές απώλειες έρχονται να ενισχύσουν το «ράλι καθόδου» των τιμών από το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων της 11ης Ιουλίου, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία έχει ήδη αρχίσει να διαβρώνει την ενεργειακή ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οπως επισημαίνουν κάποιοι αναλυτές, το γεγονός ότι οι τιμές σημείωσαν χθες τόσο μεγάλη πτώση παρά την απειλή της τροπικής καταιγίδας, αλλά και παρά την ένταση που εξακολουθεί να κλιμακώνεται στις σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της τέταρτης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο, Ιράν, δείχνει ότι «έχει επέλθει στροφή» στην πετρελαϊκή αγορά. Τα στοιχεία για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουλίου μαρτυρούν ότι τα αμερικανικά διυλιστήρια εκμεταλλεύθηκαν μόλις το 87,2% της παραγωγικής δυνατότητάς τους, ποσοστό μειωμένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, καθώς οι υψηλές τιμές του αργού και η μειωμένη ζήτηση για βενζίνη έχουν περιορίσει τα περιθώρια της διύλισης. Σύμφωνα με τους αναλυτές «η διάβρωση της ζήτησης επηρεάζει σημαντικά»: η είδηση ότι το Ιράν πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλου εδάφους-εδάφους ειδικά κατά πλοίων «θα ανέβαζε τις τιμές κατά 5 δολάρια πριν από τρεις μήνες. Το γεγονός ότι δεν το έπραξε δείχνει κάποια αντιστροφή στην ψυχολογία».

Χθες, στο μεταξύ, το δολάριο υποχώρησε από τα υψηλά μηνός έναντι του ευρώ, συμπαρασυρόμενο από την πτώση των χρηματιστηρίων εν μέσω φόβων για νέες απώλειες των αμερικανικών τραπεζών. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η στάση αναμονής εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και κατέδειξαν επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ. Την απόφαση της Fed αναμένεται άλλωστε να ακολουθήσουν μεθαύριο, Πέμπτη, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας. Χθες το απόγευμα, η ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν στο 1,5580 δολάριο, έναντι 1,5555 αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Οπως επισημαίνεται, «το δολάριο είναι πολύ εύθραυστο αυτή τη στιγμή: οι μετοχές υποχωρούν και δυσάρεστες ειδήσεις έρχονται από τον χρηματοοικονομικό κλάδο». Ας σημειωθεί ότι υποχώρηση έναντι του ευρώ σημείωσε και η στερλίνα, για τρίτη ημέρα, καθώς και έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία ο οικοδομικός κλάδος της Βρετανίας συρρικνώθηκε τον Ιούλιο με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 11 ετών.

(Από "Καθημερινή", 5/08/2008)