Η Ελλάδα στην Κορυφή της Ακρίβειας στις Χονδρεμπορικές Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η Ελλάδα στην Κορυφή της Ακρίβειας στις Χονδρεμπορικές Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 20 Ιουλίου 2023 - 08:00

Κατά 15% αυξήθηκε το τελευταίο διήμερο η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και από 117,48 ευρώ/MWh την Τετάρτη, διαμορφώνεται σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου, στα 135,58 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία άνοδο 7%. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 424,80 GWh , ενώ τα μερίδια των καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα διαμορφώνονται, για το μεν φυσικό αέριο με αύξηση στο 42,5%, τις ΑΠΕ με υποχώρηση στο 18,9%, τις εισαγωγές στο 16,7%, τον λιγνίτη στο 10,8%, ενώ το μερίδιο των υδροηλεκτρικών ανέρχεται σε 6,5%.

 

Εν τω μεταξύ, κατά την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, σημιώθηκε πτώση των τιμών του φυσικού αερίου κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν και οι ευρωπαϊκές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η τάση αυτή ευνοήθηκε από τη χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες αγορές, την υψηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας αλλά και τις σταθερές τιμές CO2 που ήταν κατά μέσο όρο χαμηλότερες εκείνων της πρώτης εβδομάδας του μήνα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΝΕ για τις αγορές ηλεκτρισμού στην ΝΑ Ευρώπη, οι τιμές του ρεύματος έπεσαν κάτω από το μηδέν το Σαββατοκύριακο, (9-10/07, καθώς η Γηραιά ήπειρος βίωσε ένα κύμα ισχυρών θερινών ανέμων που συνέπεσε με την περίοδο αιχμής της ηλιακής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε τέσσερις αγορές, παρέμεινε σταθερή σε δύο αγορές, ενώ στις άλλες δύο χώρες οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάστηκαν αυξημένες. Η Κροατία κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά -7,13%, για να ακολουθουθήσει η Ουγγαρία με -4,65%, ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία διατήρησαν το επίπεδο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, για να σημειώσουν οριακή αύξηση 0,19% και 0,12% αντίστοιχα.

Οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη ακολούθησαν πτωτική τάση σε όλες τις αγορές κατά την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουλίου, καθώς η μείωση της μέσης τιμής των futures του φυσικού αερίου και η υψηλότερη παραγωγή από ΑΠΕ επέφεραν την κατακρήμνηση του κόστους ηλεκτρισμού στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, και παρά την υψηλότερη ζήτηση εξαιτίας του καύσωνα.

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης παρουσίασαν σημαντικές απώλειες τιμών, με τις Κάτω Χώρες να πρωταγωνιστούν με μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 71,81 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία κάθοδο -13,42% από την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Επιπλέον, η Γαλλία κατέγραψε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερες κατά -10,46%, στα 87,25 ευρώ/MWh, παρά τον καύσωνα που έπληξε τη χώρα.

Ωστόσο, στο νότιο τμήμα της Ευρώπης καταγράφηκαν διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε αρκετές χώρες, με τέσσερις από αυτές να καταγράφουν απώλειες, δύο αγορές να παραμένουν σταθερές και οι άλλες δύο να καταγράφουν κέρδη. Πιο συγκεκριμένα, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Τουρκία και η Ιταλία κατέγραψαν εβδομαδιαίες μέσες απώλειες των spot τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά -7,13%, -4,65%, -4,42% και -2,17% αντίστοιχα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία διατήρησαν το επίπεδο τιμών της πρώτης εβδομάδας του μήνα, ενώ σε Ελλάδα και Σερβία οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 6,74% και 1,82% αντίστοιχα. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κυμάνθηκαν μεταξύ 64 - 115 ευρώ/MWh, με τις μέσες τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνονται χαμηλότερα στην Τουρκία -64,45 ευρώ/MWh- με τις Κροατία και Ρουμανία να είναι οι δεύτερες φθηνότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας,με τιμές 92,43 ευρώ/MWh και 95,26 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Αντίθετα, η Ελλάδα ήταν και πάλι η πιο ακριβή αγορά στην Ευρώπη με 115,41 ευρώ/MWh, με μέση ποσοστιαία αύξηση 6,74%, ενώ η Ιταλία κατέγραψε μείωση κατά -2,17% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, με την μέση τιμή να φθάνει στα 113,98 ευρώ/MWh.

Κατά το προηγούμενο επταήμερο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε όλες τις υπό ανάλυση αγορές της ΝΑ Ευρώπης, κατά 8,22%, που αντιστοιχεί σε 17782,93 GWh. Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξήθηκε σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του μήνα στις αγορές της Νότιας Ευρώπης, με τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 14,59%, να καταγράφεται στην ελληνική αγορά, για να ακολουθήσουν η Κροατία και η Ιταλία, ενώ η μικρότερη αύξηση, κατά 4,19%, καταγράφηκε στην Ρουμανία. Τουρκία και Ουγγαρία παρουσίασαν μέτρια αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4,83% και 4,60% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερες κατά 17,73% σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπη, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, που αντιστοιχεί σε 1454,67 GWh. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν κατά -52,8%, στις 96,58 GWh, ενώ οι εισαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,0%, ανερχόμενες σε 1551,25 GWh. Η Κροατία, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ιταλία παρουσίασαν αύξηση καθαρών εισαγωγών κατά 51,77%, 41,41%, 10,85% και 2,88% αντίστοιχα, ενώ η Σερβία μείωσε τις καθαρές εξαγωγές της κατά -28,89%.

Τέλος η Ρουμανία διατήρησε τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των εξαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η Βουλγαρία παραμένει σταθερά στην κορυφή με εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 51,02 GWh, αν και σοβαρές απώλειες ύψους -43,95%.