Ανεπαρκή σχέδια και τραγικές ελλείψεις ανοίγουν την θύρα ασυμμέτρων επιθέσεων που πλήττουν την αμυντική μας ικανότητα και εξευτελίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Κατόπιν εορτής» ελήφθη η απόφαση να γίνουν κεντρικές επιθεωρήσεις εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Κλιμάκιο με επί κεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης 

Νίκο Χαρδαλιά άρχισε τις σχετικές επιθεωρήσεις. «Πολύ αργά και πολύ λίγα...» έλεγαν οι παλιοί στρατιωτικοί  σχολιάζοντας τα μέτρα που κατά καιρούς ελάμβαναν οι ηγεσίες υπό το βάρος ατυχών (για να το θέσουμε κομψά) καταστάσεων που είχαν δημιουργηθεί.

Αυτά όμως που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο το αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγας Μάχης στην Νέα Αγχίαλο είναι πρωτοφανή. Δεν έχει ξανασυμβεί να απομακρυνθούν μαχητικά αεροπλάνα από την βάση τους επειδή η φωτιά πλησίασε επικινδύνως ούτε να εκραγούν αποθηκευμένα πυρομαχικά, έστω και αν αυτά ήσαν «εν αποθέσει» δεν αποτελούσαν δηλαδή τον κύριο φόρτο των μαχητικών που θα απογειώνονταν για ασκήσεις ή ακόμη και για πραγματικές αποστολές.

Κάποιοι μπορεί να θυμηθούν την έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών της Μαλακάσας τα Χριστούγεννα του 1987, αλλά αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα δασικής πυρκαϊάς. Ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς ή «λογιστικής τακτοποιήσεως» ελλειπόντων πυρομαχικών όπως τότε «ψιθυριζόταν».
Άλλο λοιπόν το ένα και άλλο το άλλο.

Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς και τώρα υπαρκτό. Ο τρόπος με τον οποίο οι φωτιές ξέσπασαν είτε στην ακριτική Ρόδο, είτε στο μέτωπο από το Στεφανοβίκειο μέχρι την Νέα Αγχίαλο, δείχνουν ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από εγκληματικές αμέλειες, πίσω από τις φωτιές. Υπάρχει πραγματικό έγκλημα. Και εδώ απαιτείται να δώσει απαντήσεις η ΕΥΠ. Και εδώ απαιτείται να αφήσουν την υπηρεσία αυτή να κάνει την δουλειά της χωρίς άσκοπές κατηγορίες, αλλά και χωρίς να της φορτώνουν αλλότρια έργα παρακολουθήσεων για λόγους ξένους προς την προστασία της πατρίδος.

Ίσως κάποιοι να μην θέλουν να μιλήσουν ευθέως για τις πιθανότητες να δέχεται η χώρα ασύμμετρη επίθεση. Ίσως δεν θέλουν να διαταράξουν το «καλό κλίμα» που -μόνον στην φαντασία τους- υπάρχει με κάποιες γειτονικές χώρες. Όμως είναι γεγονός πως αυτοί που επιβουλεύονται την εθνική μας άμυνα «βρίσκουν και τα κάνουν». Οι στρατιωτικές μονάδες και οι αεροπορικές βάσεις είναι -υποτίθεται- προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Η φωτιά είναι μία από αυτές. Όταν το 2007 κατακάηκε η Σάμος, μόνον τα στρατόπεδα έμειναν άθικτα. Και τούτο διότι εφάρμοζαν κατά τα προβλεπόμενα τα μέτρα πυρασφαλείας. Δηλαδή οι περιοχές τους ήσαν πλήρως καθαρισμένες από εύφλεκτα υλικά σε ακτίνα 200 μέτρων πέριξ των ορίων τους. Γινόταν δηλαδή κανονικά η λεγομένη αποψίλωση. Όποιος έχει υπηρετήσει στρατιώτης έχει μετάσχει σε τέτοιες «εξορμήσεις».

Ήσαν αντιστοίχως αποψιλωμένες οι περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και γύρω από την αποθήκη εναποθέσεως πυρομαχικών της βάσεως, έξι χιλιόμετρα έξω από το στρατόπεδο; Δεν χρειάζεται να γίνει ειδική έρευνα για να απαντήσουμε ότι προφανώς δεν ήσαν. Αν είχαν γίνει οι προβλεπόμενες αποψιλώσεις η φωτιά δεν θα είχε φθάσει να προκαλέσει εκρήξεις πυρομαχικών, ούτε τα αεροπλάνα θα είχε χρειασθεί να μετασταθμεύσουν.

Αλλά όταν τα μέτρα δεν λαμβάνονται τότε ανοίγονται Κερκόπορτες. Τότε βρίσκουν ευκαιρία να διεισδύσουν οι «ασύμμετροι» δολιοφθορείς και να πλήξουν καίριες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι συνέπειες μπορεί να είναι οδυνηρές για το αμυντικό μας σύστημα, αλλά όταν συμβαίνουν σε σχηματισμούς πρώτης γραμμής, οι Ένοπλες Δυνάμεις εξευτελίζονται. Και αυτό είναι άδικο, έστω για τους ολίγους που ανταποκρίνονται ευόρκως στο καθήκον τους.

«Γιατί να έρθουν να μας βομβαρδίσουν, αφού τους δίνουμε το δικαίωμα να μας κάψουν;» ήταν η έκφρασις αγανακτήσεως ανωτέρου αξιωματικού που βρέθηκε στο επίκεντρο του προβλήματος.

Και να σημειωθεί ότι η 111 Πτέρυγα Μάχης είναι από τις πλέον επίλεκτες της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι η πρώτη που υπεδέχθη τα F-16 τα οποία παρέλαβε η χώρα το 1988 και από αυτές που σήκωναν το κύριο βάρος των αναχαιτίσεων στους ουρανούς του Αιγαίου.

Αν αυτό έχει καμμία αξία, θα αναφέρουμε ότι εκεί υπηρέτησε την θητεία του, το 1991 ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ερώτημα είναι πώς και γιατί τα μέτρα πυροπροστασίας δεν εφηρμόσθησαν. Για ποιον λόγο οι αποψιλώσεις δεν έγιναν; Δυστυχώς απλή είναι η απάντηση. Διότι από τότε που η θητεία περιορίσθηκε στους 12 και τους εννέα μήνες δεν υπάρχουν σμηνίτες για την φέρουν εις πέρας. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές.

Και τα μόνιμα στελέχη που κανονικά θα έπρεπε να φροντίζουν την διαθεσιμότητα των μαχητικών μας, στέλνονται να κάνουν τους οδηγούς σε ασθενοφόρα και εκτελούν περιπολίες σε άσχετες περιοχές αφήνοντας το δικό τους στρατόπεδο απροστάτευτο. Δεν φταίνε τα στελέχη που κάνουν ό,τι μπορούν. Οι δυνατότητές τους όμως είναι πεπερασμένες και αυτό φαίνεται παραγνωρίζεται από την ηγεσία. Το ότι η κατάστασις γενικώς δεν είναι καλή το είδαμε και προ εβδομάδος, όταν ένα ένας μόνιμος λοχίας «γάζωνε» με αυτόματο το γραφείο και το αυτοκίνητο του διοικητούτου.

Χθες η «άτυπη ενημέρωση» της Πολεμικής Αεροπορίας επιμένει ότι «δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή»! Μπορεί όμως κανείς να μας διαβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές έχει παρέλθει. Εδώ συνέβη το εξωφρενικό να εκραγούν αποθηκευμένα πυρομαχικά. Που σημαίνει ότι η φωτιά έφθασε σε προστατευμένες και επιχωματωμένες αποθήκες. Που σημαίνει ότι θραύσματα και ενδεχομένως μη εκραγέντα πυρομαχικά έχουν διασπαρεί. Ίσως και σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων. Και μπορεί χωρίς αποχρώντα λόγο κάποιο από αυτά τα πυρομαχικά να εκραγεί ανά πάσαν στιγμή. Πριν προλάβουν οι πυροτεχνουργοί των Ταγμάτων Εκκαθαρίσεως Ναρκών να ελέγξουν όλη την έκταση.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης προανήγγειλε ενδελεχή έρευνα: «Ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ήδη, εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο».

Ο Νίκος Δένδιας έχει λίγες εβδομάδες στο υπουργείο. Προφανώς και δεν φέρει ο ίδιος ουσιαστικές ευθύνες για την κατάσταση που παρέλαβε. Έχει λοιπόν την ευκαιρία να απαιτήσει έρευνα που θα αποκαλύψει όλες τις πτυχές των προβλημάτων που αναδεικνύονται από τα συμβάντα των τελευταίων ημερών. Και να καταλογισθούν ευθύνες με αυστηρότητα. Διότι εν μέρει οι καταστάσεις έχουν εκτραχυνθεί εξ αιτίας της ατιμωρησίας των τελευταίων δεκαετιών. Θα θυμίσουμε ότι και για τις εκρήξεις στην Μαλακάσα τις οποίες οψίμως θυμήθηκαν ορισμένοι αναλυτές των τηλεπαραθύρων, ευθύνες δεν καταλογίσθηκαν ποτέ.