Η επικαιροποίηση της Στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδος - Ηνωμένων Πολιτειών (MDCA), με ενδεχομένη επέκταση των εν Ελλάδι Αμερικανικών βάσεων στην Σκύρο και Λήμνο, που περιλαμβάνει τροπολογία του αμυντικού προϋπολογισμού υπό του Κογκρέσου, δεν εξυπηρετεί τα Ελληνικά συμφέροντα αλλά ούτε και τα Αμερικανικά. Η φράση της αμοιβαίας συμφωνίας των Αμερικανικών στρατιωτικών 

βάσεων «σ’ όλη την Ελλάδα» ήταν λανθασμένη και οφείλεται σε παραδρομή. 

Αρκούν η Αμερικανική αεροναυτική βάση στην Σούδα της Κρήτης και η πλήρης αξιοποίηση του λιμένος της Αλεξανδρουπόλεως, ως εναλλακτικής οδού των Στενών των Δαρδανελίων. Νέες στρατιωτικές βάσεις θα επιβαρύνουν το πολεμικό φορτίο του Αιγαίου πελάγους, θα τροφοδοτήσουν την ρητορεία του Ερντογάν ότι η Τουρκία …πολιορκείται και σπαταλούν πολύτιμο Τουριστικό κεφάλαιο της Ελλάδος.

Το Αιγαίον πρέπει να παραμείνει εκτός των πολεμικών προπαρασκευών, πλην των αμυντικών της Ελλάδος στα νησιά της απέναντι στην Τουρκία και να μην δώσει επιχειρήματα στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι μετατρέπεται σε «Αμερικανική λίμνη».

Υπάρχει επίσης ένα άλλο ζήτημα της Ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συμφωνίας: Υπήρξε μονομερής, χωρίς να συνοδεύεται με μία γραπτή Αμερικανική εγγύηση της Ελληνικής εδαφικής και θαλάσσιας ακεραιότητας όπως η Γαλλική αμυντική συνεργασία.

Δεν εξασφαλίζει την παροχή δωρεάν Αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και δεν περιέχει μία δήλωση σεβασμού του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης του ΟΗΕ (UNCLOS) για το εύρος των χωρικών υδάτων των Ελληνικών νησιών.

Αντίθετα, το Στέητ Ντιπάρτμεντ είναι εναντίον της επεκτάσεως των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια κι υπέρ του περιορισμού της Ελληνικής ΑΟΖ στα ηπειρωτικά της όρια, όταν οι ΗΠΑ έχουν υφαλοκρηπίδα στα 200 μίλια στις δύο ακτές των, την ανατολική και δυτική.

Βεβαίως, η διαπραγμάτευση της MDCA έγινε σε μία άλλη εποχή που η Ελλάδα είχε μία αριστεροδεξιά κυβέρνηση και η εκκρεμότητα της συμφωνίας είχε απαραδέκτως βραδύνει με ετήσιες παρατάσεις. Η νυν κυβέρνηση υπέγραψε υπό την πίεση της Τουρκικής απειλής και ουσιαστικώς την έκανε «αορίστου χρόνου».

Σήμερα, οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει. Ο Ερντογάν έχει βάλει αρκετό νερό στη… ρακή του. Ο Νατορωσικός πόλεμος στην Ουκρανία διαρκεί επί 600 ημέρες κι έχει πλησιάσει τα Βαλκάνια. Διάφοροι βαλκάνιοι μαφιόζοι έχουν σηκώσει κεφάλι όπως ο Αλβανός πρόεδρος. Δεν χρειάζεται να τροφοδοτήσει η Ελλάδα τους παράλογους ανταγωνισμούς στην περιοχή και να εκθέσει το Αιγαίον σε πυρηνικές απειλές. Για να παραμείνει Ελληνικό, δεν χρειάζεται άλλες βάσεις…