Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής – Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας – αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, στις 30 Νοεμβρίου, καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ο Λαβρόφ έχει προσκληθεί να παρευρεθεί, ανέφερε το LRT.lt

ο ιστότοπος του λιθουανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα LRT, στις 28 Νοεμβρίου. Η Ουκρανία μποϊκοτάρει επίσης τη συνάντηση του ΟΑΣΕ.

Η Βόρεια Μακεδονία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις δυτικές κυρώσεις σε αξιωματούχους του καθεστώτος του Κρεμλίνου, επιτρέποντας στον Λαβρόφ να πετάξει στο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Του επετράπη επίσης να διασχίσει τον εναέριο χώρο ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ, της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια της πτήσης του.

Η Ρωσία είναι ένα από τα 57 μέλη του ΟΑΣΕ, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να εκτονώσει τις εντάσεις μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού μπλοκ. Την περασμένη εβδομάδα, η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατέχει τώρα την προεδρία του οργανισμού, κάλεσε τον Λαβρόφ να παραστεί σε μια συνάντηση.

«Λυπούμαστε βαθιά για την απόφαση που επέτρεψε την προσωπική συμμετοχή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών S. Lavrov στην 30ή Σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στα Σκόπια. Θα παράσχει στη Ρωσία άλλη μια ευκαιρία προπαγάνδας», αναφέρεται στη δήλωση των τριών υπουργών της Βαλτικής.

«Η συμμετοχή του Λαβρόφ στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΟΑΣΕ κινδυνεύει επίσης να νομιμοποιήσει την επιτιθέμενη Ρωσία ως νόμιμο μέλος της κοινότητας των ελεύθερων εθνών μας, να ευτελίσει τα φρικτά εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία και να ανεχτεί την κατάφωρη παραβίαση και περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών και δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ από τη Ρωσία». πρόσθεσαν. «Εμείς, οι υπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, δεν θα είμαστε μέρος αυτού και δεν θα μοιραστούμε την ευθύνη για τις συνέπειες που θα δημιουργήσει».

Οι υπουργοί Gabrielius Landsbergis της Λιθουανίας, Krisjans Karins της Λαβίας και Margus Tsahkna της Εσθονίας, τόνισαν ότι τα τελευταία δύο χρόνια από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, «δεν έχουμε δει τίποτα άλλο παρά την παρεμποδιστική συμπεριφορά της Ρωσίας εντός του ίδιου του ΟΑΣΕ – πρώτον. μπλοκάροντας οποιαδήποτε παρουσία και δραστηριότητες του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, στη συνέχεια μπλοκάροντας την προεδρία της Εσθονίας το 2024 για εντελώς κατασκευασμένους λόγους και τώρα μπλοκάροντας εποικοδομητικές λύσεις για να διατηρηθεί ο οργανισμός ζωντανός και λειτουργικός», ανέφερε η LRT.lt.