O διαχειριστής των καταστημάτων ΙΚΕΑ, ο Όμιλος Ingka, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των παγκόσμιων λιανικών πωλήσεων της ΙΚΕΑ, αυξάνει τις επενδύσεις του στην υπεράκτια αιολική ενέργεια ως μέρος μιας δέσμευσης για τον Ενεργειακό Μετασχηματισμό της εταιρείας. Η Ingka ανακοίνωσε την τρίτη υπεράκτια επένδυσή της σε συνεργασία με σουηδική εταιρεία ΑΠΕ, την OX2.

Η Ingka θα αποκτήσει μερίδιο 49% έναντι αρχικής πληρωμής περίπου 22 εκατ., δολαρίων σε δύο σουηδικά υπεράκτια αιολικά έργα επόμενης γενιάς που βρίσκονται υπό κατασκευή. Η συναλλαγή περιλαμβάνει τα υπεράκτια έργα Pleione που βρίσκεται ανατολικά του Gotland και Neptunus που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Blekinge, τα οποία ανήλθαν σε 2,4 GW στο χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης της OX2 το τρίτο τρίμηνο του 2023. Μετά την επιτυχή αδειοδότηση για τα έργα, η OX2 θα λάβει επιπλέον μια προσυμφωνημένη αμοιβή για το 49% της προγραμματισμένης ισχύος. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το κόστος ανάπτυξης για τα έργα θα επιμεριστεί ανάλογα με την ιδιοκτησία του εκάστοτε μέρους.

Εκτός από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, οι εταιρείες τονίζουν ότι θα διερευνήσουν την ίδρυση υπεράκτιων εγκαταστάσεων παραγωγής υδρογόνου. Εξερευνούν αυτές τις εγκαταστάσεις και πώς αυτό μπορεί να επιτρέψει την τεχνητή οξυγόνωση της Βαλτικής και έτσι να επαναφέρει τη θαλάσσια ζωή σε μέρη της Βαλτικής που υποφέρουν από ανοξικές συνθήκες.

Η OX2 και η Ingka Investments διερευνούν επίσης μελλοντικές ευκαιρίες στη σουηδική αγορά, συμπεριλαμβανομένου του έργου Ran που βρίσκεται κοντά στην περιοχή Πλειόνη. Η σημερινή είναι η τρίτη επένδυση της Ingka με την OX2. Τον Ιούνιο απέκτησαν μερίδιο 49% σε τρία υπεράκτια έργα στη Φινλανδία και το 2022 επένδυσαν σε τρία υπεράκτια έργα στη Σουηδία. Ξεχωριστά, τον Οκτώβριο, η Ingka Investments αγόρασε μερίδιο 20% σε ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγής υπεράκτιων αιολικής ενέργειας 10 GW σε ηλεκτρική και υδρογόνο από την Source Galileo που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επενδύσεις αποτελούν μέρος της ενεργειακής στρατηγικής της εταιρείας για τις δραστηριότητές της και τη συνολική συμβολή στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Ακολουθεί παρόμοια στρατηγική με άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon που επενδύουν επίσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.

«Σήμερα παράγουμε περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από όση καταναλώνουμε στις δραστηριότητές μας και προχωράμε ένα βήμα παραπέρα με τη δέσμευσή μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Juvencio Maeztu, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Ingka (IKEA).

Ενημερώνοντας τους επενδυτές τόνισε ότι η υπεράκτια επένδυση αιολικής ενέργειας αποτελεί μέρος μιας επιπλέον επενδυτικής δέσμευσης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που αναλήφθηκε σήμερα στον ενεργειακό μετασχηματισμό της εταιρείας. Επιπρόσθετα των προηγούμενων δεσμεύσεων για επένδυση 6,5 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτός από τις πρόσφατες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και υπεράκτια αιολική ανάπτυξη, η εταιρεία επενδύει σε ηλιακά πάρκα με τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καλύπτουν την Αυστραλία, τη Φινλανδία και την Ιταλία.

Η Ingka είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής franchise της ΙΚΕΑ με δραστηριότητες λιανικής σε 31 αγορές και περιλαμβάνοντας 482 καταστήματα. Για τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τις αποθήκες, τα κέντρα διανομής, τα στελέχη και άλλα κτίρια επενδύουν σε ανακαινίσεις με ανανεώσιμα συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Η εταιρεία ξεκίνησε επίσης πρόσφατα το πρώτο της έργο αποθήκευσης μπαταριών σε μια τοποθεσία στο Τέξας.