Ην. Βασίλειο: Σχέδιο για Πρόσθεση 139 GW για Απαλλαγή του Ηλεκτρικού Δικτύου από Εκπομπές Ανθρακα

Ην. Βασίλειο: Σχέδιο για Πρόσθεση 139 GW για Απαλλαγή του Ηλεκτρικού Δικτύου από Εκπομπές Ανθρακα
energia.gr
Τετ, 13 Δεκεμβρίου 2023 - 12:05

Η Ένωση Ενεργειακών Δικτύων (ENA) της Μεγάλης Βρετανίας έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης της βιομηχανίας για την απελευθέρωση αρκετής χωρητικότητας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας το επόμενο έτος για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Με επιπλέον 112 GW ισχύος ήδη εγκατεστημένη, τα 139 GW που θα παρέχει αυτό το σχέδιο δράσης θα υπερβαίνουν τα 225 GW που απαιτούνται για την απεξάρτηση από τον άνθρακα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Αυτό ανοίγει την πόρτα σε αρκετά έργα πελατών για να καταστεί δυνατή η πλήρης απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας έως την ημερομηνία δέσμευσης του 2035.

Ο φορέας του κλάδου, ο οποίος εκπροσωπεί τους φορείς εκμετάλλευσης ενεργειακών δικτύων της Μεγάλης Βρετανίας, επιβεβαίωσε στην έκθεσή του, Rising to Britain’s Net Zero Challenge: Το σχέδιο δράσης μας για δικαιότερες και ταχύτερες συνδέσεις, σχεδόν 50 GW αυτής της πρόσθετης χωρητικότητας είναι ήδη διαθέσιμα στους πελάτες φέτος.

Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων καλωσόρισαν πρόσφατα την Ofgem και το Κοινό Σχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και η σημερινή έκθεση δείχνει πώς οι εταιρείες δικτύου της Βρετανίας θα παίξουν τον ρόλο τους στην επίτευξή του.

Η μελέτη εξηγεί τα έξι βήματα στο σχέδιο δράσης των ενεργειακών δικτύων, τέσσερα από τα οποία έχουν ξεκινήσει από την αρχή του έτους και δύο που είναι νέα.

Τα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη φέρει επανάσταση στη διαδικασία συνδέσεων φέτος στη Βρετανία περιλαμβάνουν την απελευθέρωση χωρητικότητας έως και 90 GW μέσω μιας διαδικασίας «πρώτου έτοιμου, πρώτης σύνδεσης», επιταχύνοντας έως και 70 GW εφαρμογών επιτρέποντας σε ορισμένους αιτούντες να συνδεθούν ταχύτερα, απελευθερώνοντας σχεδόν 3GW χωρητικότητας αντιμετωπίζοντας διαφορετικά την αποθήκευση και απελευθερώνοντας 46 GW χωρητικότητας κάνοντας τις διαδικασίες σχεδιασμού δικτύου πιο συντονισμένες και ρεαλιστικές.

Τα δύο πρόσθετα βήματα που ολοκληρώνουν το σχέδιο δράσης είναι η ενίσχυση και η αυστηροποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, καθιστώντας τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων πιο διακριτική και βελτιώνοντας τον συντονισμό μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης μεταφοράς και διανομής.

Αυτά τα έξι βήματα βασίζονται σε μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Πέντε Σημείων της ESO, της πρωτοβουλίας της Ofgem για μεταρρύθμιση των κανόνων για τις συνδέσεις και του Σχεδίου Δράσης της Ομάδας Στρατηγικών Συνδέσεων της ENA που ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος.