Η National Grid (η βρετανική πολυεθνικήπαροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φ. αερίου με έδρα το Λονδίνο) άρχισε να αφαιρεί εξαρτήματα που παρέχονται από μια κινεζική κρατική εταιρεία από το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας λόγω φόβου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Όπως σημειώνουν οι FT, η κίνηση της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος

του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας, ήρθε αφού ζήτησε συμβουλές από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, ένα κλάδο της υπηρεσίας πληροφοριών σημάτων GCHQ, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, αξιωματούχος του Whitehall.

Η απόφαση της National Grid να τερματίσει τα συμβόλαιά της με μια βρετανική θυγατρική της China's Nari Technology τον Απρίλιο και να ξεκινήσει την αφαίρεση εξαρτημάτων ακολούθησε μια ευρύτερη επανεξέταση στη Δύση τα τελευταία χρόνια σχετικά με την κινεζική εμπλοκή σε κρίσιμες εθνικές υποδομές.

Η National Grid αρνήθηκε να σχολιάσει την προηγούμενη σχέση της με την NR Electric UK, επικαλούμενη το εμπορικό απόρρητο, αλλά είπε ότι «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια της υποδομής της».

«Έχουμε αποτελεσματικούς ελέγχους για να προστατεύσουμε τους υπαλλήλους μας και τα κρίσιμα περιουσιακά μας στοιχεία για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ηλεκτρισμό με αξιοπιστία και ασφάλεια», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η Nari Technology δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. Με έδρα το Nanjing, η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία είναι ένας μεγάλος προμηθευτής εξαρτημάτων που βοηθούν στη διαχείριση και τη βελτίωση της απόδοσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εταιρεία αξίας 18 δισ. λιρών είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, με το 51,48% των μετοχών της να ανήκει στον Όμιλο Nari, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Όμιλος Nari είναι μέρος της κρατικής εταιρείας δικτύου της Κίνας, του μεγαλύτερου ομίλου υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Το δεύτερο άτομο που γνωρίζει την απόφαση της National Grid είπε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο επικεντρώνονται στα εξαρτήματα της NR Electric UK που βοηθούν στον έλεγχο και την εξισορρόπηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος.

Τα εξαρτήματα χρησιμοποιούνται για να αυτοματοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ενεργειακά έργα και το δίκτυο «μιλούν μεταξύ τους», είπε το άτομο.

Στους λογαριασμούς της για το 2022, η NR Electric UK είπε ότι ενημερώθηκε τον Απρίλιο του 2023 «από τον κύριο πελάτη της, την National Grid, για την απόφασή τους να διακόψουν τις τρέχουσες επιχειρηματικές τους συμβάσεις μαζί τους».

Ένας υπάλληλος στην NR Electric UK είπε ότι η National Grid δεν αποκάλυψε τον λόγο για τον τερματισμό των συμβάσεων και είπε ότι η εταιρεία δεν είχε πλέον πρόσβαση σε τοποθεσίες όπου είχαν εγκατασταθεί τα εξαρτήματα.

Ο υπάλληλος πρόσθεσε ότι η NR Electric UK είχε συζητήσει θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο με την National Grid στο παρελθόν και «δεν είδαμε κανένα πρόβλημα». Οι μηχανικοί είχαν κάνει δοκιμές και «δεν είδαμε κανένα πιθανό κίνδυνο», πρόσθεσαν.

Επίσης δεν είναι σαφές εάν τα εξαρτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι λογαριασμοί για την NR Electric UK δείχνουν ότι έχει περιορισμένη παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταθέτοντας λογαριασμούς μικρών εταιρειών που εμφανίζουν καθαρά περιουσιακά στοιχεία 2,5 εκατομμυρίων λιρών το 2022.

Ο υπάλληλος της NR Electric UK είπε ότι η εταιρεία είχε εργαστεί σε περίπου 15 τοποθεσίες στην Αγγλία και την Ουαλία.

Η κίνηση της National Grid είναι το πιο πρόσφατο σημάδι σχετικά με τον ρόλο των κινεζικών εταιρειών στη βασική βρετανική υποδομή.

Το 2022 η κυβέρνηση παρενέβη δύο φορές για να περιορίσει την εμπλοκή των κινεζικών εταιρειών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας, χρησιμοποιώντας εξουσίες βάσει του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας και Επενδύσεων.

Το Ην. Βασίλειο το 2020 απαγόρευσε επίσης τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο 5G έπειτα από πίεση που δέχτηκε από τις ΗΠΑ.

Πέρυσι, η κυβέρνηση εξαγόρασε την κρατική China General Nuclear από τον προγραμματισμένο πυρηνικό σταθμό Sizewell C που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την EDF. Η κυβέρνηση πλήρωσε περίπου 100 εκατομμύρια λίρες.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά την εθνική του ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των ζωτικών υποδομών του και όλων των τομέων της οικονομίας».

«Συνεργαζόμαστε στενά με τον ιδιωτικό τομέα για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια», πρόσθεσαν.

Από την πλευρά τους, το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και το Net Zero ανέφεραν ότι δεν σχολίασαν μεμονωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις που ελήφθησαν από ιδιωτικούς οργανισμούς.

Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο είπε ότι δεν γνώριζε την απόφαση της National Grid, αλλά είπε ότι ως αρχή και μακροχρόνια θέση ήταν πάντα αντίθετη στις κινήσεις για «πιέσεις για αποσύνδεση και αποκοπή των αλυσίδων εφοδιασμού με το πρόσχημα της ασφάλειας».

Η πρεσβεία πρόσθεσε: «Η πρακτική συνεργασία Κίνας-ΗΒ είναι μια κερδοφόρα συνεργασία που φέρνει οφέλη και στις δύο πλευρές και οι δύο χώρες θα πρέπει να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αυτήν.