Οι ΗΠΑ Συνεχίζουν τις Προσπάθειες για Επιβολή του Πλαφόν στο Ρωσικό Πετρέλαιο Παρά τις Αποτυχίες

Οι ΗΠΑ Συνεχίζουν τις Προσπάθειες για Επιβολή του Πλαφόν στο Ρωσικό Πετρέλαιο Παρά τις Αποτυχίες
energia.gr
Τρι, 19 Δεκεμβρίου 2023 - 14:08

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν τους πλοιοκτήτες να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές τους που αφορούν το ρωσικό πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια εφαρμογής των κυρώσεων, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι χθες, Δευτέρα, ενώ αναγνώρισαν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εμπορίου έχει ήδη ξεφύγει από τη δυτική εποπτεία μετά την κατασκευή παράλληλου στόλου από τη Ρωσία

Η Ομάδα των Επτά χωρών (G7) θέσπισε ανώτατη τιμή για το ρωσικό αργό τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους,  απαγορεύοντας στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, της ασφάλισης και της ναυτιλίας για πετρέλαιο που πωλείται πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι.

«Μια σημαντική ποσότητα [ρωσικού] πετρελαίου μπορεί στην πραγματικότητα να ρέει εκτός του G7», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.

«Κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο, η Ρωσία πουλούσε πραγματικά πετρέλαιο πάνω από τα ανώτατα όρια μέσω δύο διαφορετικών καναλιών. Το ένα ήταν οι υπηρεσίες εμπορικής χρήσης του συνασπισμού [ενν. του G7] που δεν συμμορφώθηκαν ... Και, δεύτερον, μέσω αυτού του εναλλακτικού στόλου, που αρχικά ήταν ένα μικρό κομμάτι, αλλά αυξήθηκε σημαντικά», πρόσθεσε.

Το σχέδιο της G7, αντί για μια γενική απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, στοχεύει να διατηρήσει ένα πλαφόν στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και να μειώσει τα διαθέσιμα κεφάλαια για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, εκτός από τις στοχευμένες κυρώσεις, πιέζουν για «αποπροσαρμογή του κόστους» όταν ένας Ρώσος αγοραστής πετρελαίου παρουσιάζει τεκμηρίωση σε δυτικούς ασφαλιστικούς παρόχους και φορτωτές για να αποδείξει ότι το εμπόριο πραγματοποιήθηκε κάτω από το θεσπισθέν ανώτατο όριο.

Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μια ώθηση να υπάρχει τεκμηρίωση «ανά ταξίδι» εάν ένας αγοραστής χρησιμοποιεί τις ίδιες δυτικές υπηρεσίες σε τακτική βάση.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων για παραβίαση των κανόνων θέσπισης ανώτατων τιμών για πρώτη φορά τον Οκτώβριο.

Οι δυτικές δυνάμεις δήλωσαν ότι, ενώ τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν σημαντικά για πολλούς μήνες χάρη στο ανώτατο όριο, το σύστημα είχε στηθεί και ο εναλλακτικός «σκιώδης» στόλος του Κρεμλίνου κυριαρχούσε ολοένα και περισσότερο.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η ταχεία δημιουργία παράλληλου στόλου έχει ήδη «μεγάλο κόστος» για το Κρεμλίνο.

Η Ουάσιγκτον θέλει να αυξήσει αυτό το κόστος και να αποκαλύψει ένα σύστημα με το οποίο οι Ρώσοι αγοραστές πετρελαίου αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν ορισμένους μεσίτες που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο, και οι οποίοι στηρίζουν τις τιμές, όπως είπαν οι αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίσουν πώς θα γίνει αυτό.

«[Η Ρωσία] προσπαθεί να εισπράξει περισσότερα από τις χρεώσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά του πετρελαίου της με παράκαμψη του πλαφόν», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που βλέπουμε τη Ρωσία να επιδιώκει να μεσολαβήσει στις πωλήσεις και στη συνέχεια να επιμένει ότι ορισμένοι καταναλωτές θα αγοράζουν μόνο από αυτούς τους παρόχους. Δεν θα τους αφήσουν να αγοράσουν απευθείας από Ρώσους πωλητές».

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείο για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, εξάγοντας περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αργού και διυλισμένων προϊόντων.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι στους οποίους απευθύνθηκε το Reuters δεν είχαν υπ’ όψιν τους τη συνολική ποσότητα πετρελαίου που διακινείται κάτω από τα ανώτατα όρια της τιμής αργού και διυλισμένων προϊόντων που έχει αποφασίσει η Δύση έναντι των ποσοτήτων που διακινούνται μέσω του «εναλλακτικού» στόλου της Ρωσίας.