Η κροατική εταιρεία υδρογονανθράκων INA ανακοίνωσε τη νέα αναστολή της λειτουργίας του διυλιστηρίου πετρελαίου της Rijeka για την πραγματοποίηση προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης και εκσυγχρονισμού, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την άνοιξη του 2024. Πρόκειται για τη δεύτερη, κατά την τελευταία διετία, προσωρινή διακοπή παραγωγής του διυλιστηρίου (η πρώτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Απριλίου 2023)

Όπως σημειώνεται στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της ελληνικής πρεσβείας στο Ζάγκρεμπ, ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου κύκλου εργασιών ανέρχεται σε 100 εκ. ευρώ και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό αναβάθμισης του διυλιστηρίου ύψους 530 εκ. ευρώ, ο οποίος περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την κατασκευή νέων υποδομών.

Σύμφωνα με την ΙΝΑ, πέραν της απαιτούμενης συντήρησης, τα νέα έργα θα επιτρέψουν την αδιάκοπη λειτουργία του διυλιστηρίου, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της κροατικής αγοράς και θα ενισχύσουν την ενεργειακή του απόδοσή με θετικές επιπτώσεις για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Για την κάλυψη των αναγκών της κροατικής αγοράς, κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, η ΙΝΑ ενημέρωσε ότι έχει εξασφαλίσει την προμήθεια πετρελαιοειδών μέσω θαλάσσης.