Η Γαλλία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στη Σουηδία, σύμφωνα με επιστολή προθέσεων που υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Τρίτη (19 Δεκεμβρίου). Η συμφωνία έρχεται μετά την υπογραφή κοινής δήλωσης από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον

τον Ιανουάριο που στόχο είχε να δοθεί στην πυρηνική ενέργεια εξέχουσα θέση στη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η γαλλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κατασκευάσει έξι νέους αντιδραστήρες έως το 2035 και ενδεχομένως άλλους οκτώ έως το 2050, ενώ η Σουηδία σχεδιάζει επίσης να επανεκκινήσει την πυρηνική της βιομηχανία.

Η νέα δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας κατάφερε, με πολύ μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων μέχρι το 2035 και άλλων 10 μέχρι το 2045.

Για να το πετύχει αυτό, η Σουηδία υπολογίζει ιδιαίτερα «στο όφελος της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των γαλλικών και σουηδικών φορέων στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας», σύμφωνα με επιστολή προθέσεων που υπεγράφη την Τρίτη από τη γαλλίδα υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Ανιές Πανιέ – Ρινασέρ και τη σουηδή ομόλογό της Έμπα Μπους.

Στην επιστολή σημειώνεται «το ενδιαφέρον της γαλλικής βιομηχανίας να υποβάλει προσφορά για γαλλικούς αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας στη Σουηδία».

«Η [εταιρία] EDF συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις με τον [σουηδικό] ομόλογό της Vattenfall σχετικά με τις μελλοντικές φάσεις του σουηδικού πυρηνικού προγράμματος και τη σχετική διαδικασία επιλογής», δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών εγκαταστάσεων EDF στο Euractiv.

«Η EDF διαθέτει όλα τα περιουσιακά στοιχεία για να προτείνει κατάλληλες λύσεις στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της για τη νέα πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει τόσο μια τεχνολογική προσφορά υψηλής ισχύος με την οικογένεια αντιδραστήρων EPR και EPR1200, όσο και μια τεχνολογική προσφορά χαμηλής ισχύος με τον μικρό αρθρωτό αντιδραστήρα NUWARD SMR», συνέχισε.

Για να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη νέων αντιδραστήρων, η Γαλλία και η Σουηδία «θα προσπαθήσουν να διευκολύνουν τις τεχνικές ανταλλαγές για τη συμμετοχή της βιομηχανίας τους στην υποστήριξη της συντήρησης των αντιδραστήρων, της παράτασης της διάρκειας ζωής και της αναβάθμισης της ισχύος των αντιδραστήρων», προσθέτει η επιστολή.

Οι δύο χώρες επιδιώκουν επίσης να προωθήσουν την «ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με πιθανά μοντέλα χρηματοδότησης για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων» εντός του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού και χρηματοδοτικού πλαισίου.

Η εταιρική σχέση καλύπτει επίσης τον κύκλο καυσίμων, τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού και τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων, την έρευνα και την ανάπτυξη, ιδίως την ανάπτυξη ερευνητικών κέντρων, και τους ανθρώπινους πόρους στον πυρηνικό τομέα με τη διευκόλυνση της ανταλλαγής εμπειριών.

Lobbying στις Βρυξέλλες

«Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει στην Ευρώπη», δήλωσε η Πανιέ – Ρινασέρ μετά την υπογραφή της επιστολής την Τρίτη (19 Δεκεμβρίου).

Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία και η Σουηδία επανέλαβαν τη σημασία της αρχής της «τεχνολογικής ουδετερότητας» «με στόχο την ενίσχυση της κυριαρχίας και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».

Για να μεταδώσουν αυτό το μήνυμα, οι δύο κυβερνήσεις βασίζονται στην Πυρηνική Συμμαχία που εγκαινιάστηκε στη Στοκχόλμη τον Φεβρουάριο του 2023 και στην οποία συμμετέχουν πλέον περισσότερες από 10 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Σουηδία.

Για τη συνάντησή της την Τρίτη, η Πυρηνική Συμμαχία έχει έναν σαφή στόχο: «να στείλει ένα μήνυμα στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σημασία μιας τεχνολογικά ουδέτερης προσέγγισης για την τήρηση των κλιματικών μας δεσμεύσεων, δηλαδή μιας προσέγγισης που βασίζεται σε μεθόδους απαλλαγής από τον άνθρακα, είτε πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές είτε για πυρηνική ενέργεια», ανέφερε τη Δευτέρα το γραφείο της  Πανιέ – Ρινασέρ.

Οι χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στη συμμαχία θα συζητήσουν επίσης το πλαίσιο για την «επιτάχυνση της εφαρμογής λύσεων για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR)», αφού η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον ανακοίνωσε την επικείμενη έναρξη μιας βιομηχανικής συμμαχίας σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα αυτό.

euractiv.gr