Έντεκα κράτη μέλη κάλεσαν την ΕΕ να λάβει πλήρως υπόψη «όλες τις πηγές ενέργειας χωρίς ορυκτά» κατά την εκπόνηση μελλοντικών πολιτικών για την ενέργεια και το κλίμα, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη (19 Δεκεμβρίου) η υπό γαλλική ηγεσία Πυρηνική Συμμαχία. Οι χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση της συμμαχίας την Τρίτη – Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Γαλλία – ζήτησαν

να αναθεωρηθεί από την αρχή το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια. Κατά την άποψή τους, η ΕΕ πρέπει να «αναγνωρίσει πλήρως τη συμβολή όλων των πηγών ενέργειας χωρίς ορυκτά» στον στόχο του μπλοκ για μείωση των εκπομπών κατά το ήμισυ έως το 2030 και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως τα μέσα του αιώνα.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι αναμφισβήτητα μια βιώσιμη και εξίσου έγκυρη τεχνολογία για την επίτευξη αυτών των στόχων για τα κράτη μέλη που επέλεξαν να καταφύγουν στη χρήση της», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Επί του παρόντος, μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση έχουν τεθεί δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

«Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε συλλογικά ότι αυτές οι δύο διαστάσεις δεν αρκούν για να συμπεριλάβουν την ποικιλομορφία των λύσεων και των βιομηχανικών δυνατοτήτων στα κράτη μέλη», προσθέτει η κοινή δήλωση, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πυρηνική ενέργεια.

«Με το βλέμμα στο μέλλον και τους συλλογικούς μας κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους για το 2040 και το 2050, ενθαρρύνουμε έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μια ρυθμιστική αρχιτεκτονική που θα διευκολύνει τα κράτη μέλη να επιτύχουν ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα, περιλαμβάνοντας την ενεργειακή μας ποικιλομορφία», προστίθεται στη δήλωση.

Με πρωτοβουλία της Γαλλίας, υπάρχει αυξανόμενη δυναμική μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την αναθεώρηση των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της ΕΕ και την υιοθέτηση μιας ευρύτερης προσέγγισης που θα επικεντρώνεται στην απαλλαγή από τον άνθρακα αντί μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όταν οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν τον Μάρτιο να αυξήσουν τον στόχο της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, η Γαλλία και οι σύμμαχοί της πέτυχαν ήδη τη μείωση του στόχου της ΕΕ για την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές για τις χώρες που έχουν ήδη ένα μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Ομοίως, η Πυρηνική Συμμαχία ζητά τώρα από την ΕΕ να υιοθετήσει στόχο για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όχι μόνο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε συλλογικά τους στόχους του 2030 και να προχωρήσουμε περαιτέρω με τους στόχους του 2040, μάλλον πρέπει να αναρωτηθούμε πώς είναι δομημένοι αυτοί οι στόχοι», δήλωσε αξιωματούχος από το γραφείο της Γαλλίδας υπουργού ενεργειακής μετάβασης Agnès Pannier-Runacher(φωτό).

«Θέτουμε στόχους όσον αφορά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας και τώρα έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αν θέλουμε να προχωρήσουμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πλήξουμε τη βάση χαμηλών εκπομπών άνθρακα ορισμένων κρατών μελών», συνέχισε.

«Επομένως, πρέπει να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την εκπόνηση μιας τέταρτης οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας [RED IV] μετά την RED III, αλλά ίσως την πρώτη οδηγία για τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Αλλαγή παραδείγματος

Σύμφωνα με τις χώρες που συμμετέχουν στην Πυρηνική Συμμαχία, αυτή η αλλαγή παραδείγματος θα απαιτούσε την αλλαγή των στόχων που καθορίζονται στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τα οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσουν έως τον Ιούνιο του 2024.

Το σχέδιο σχεδίου της Γαλλίας, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, αναφέρεται ήδη σε έναν στόχο για την «απεξάρτηση από τον άνθρακα» αντί για έναν στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως απαιτεί η οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από τότε το Παρίσι επέμεινε στα όπλα του και αρνήθηκε να υιοθετήσει στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, απορρίπτοντας την έκκληση της Επιτροπής να τηρήσει την οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (19 Δεκεμβρίου), η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα του Euractiv για να σχολιάσει την πρόταση της Γαλλίας για έναν ενεργειακό στόχο «χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Ωστόσο, αναγνώρισε τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2040, οι οποίοι συζητούνται επί του παρόντος, ενώ η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να κατατεθεί τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά της, η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera, η οποία προήδρευσε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας της Τρίτης, δήλωσε ότι μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αναπτυχθούν εγκαίρως ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ για το 2030.

euractiv.gr