Η ING Ανακοίνωσε Ότι το 2040 θα Σταματήσει τη Χρηματοδότηση Έργων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Η ING Ανακοίνωσε Ότι το 2040 θα Σταματήσει τη Χρηματοδότηση Έργων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τετ, 27 Δεκεμβρίου 2023 - 14:15

Η ING, η ολλανδική πολυεθνική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη διακοπή της χρηματοδότησης έργων έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2040 και τον τριπλασιασμό νέων δανείων σε έργα ΑΠΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς επενδυτές και ρυθμιστικές αρχές υποχρεώνουν τις τράπεζες να μειώσουν τη χρηματοδότηση για έργα που προκαλούν εκπομπές ρύπων που καταστρέφουν το κλίμα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ING, αυτή η απόφαση ελήφθη στον απόηχο της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Διάσκεψη της COP28 για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, με στόχο την απομάκρυνση των κρατών από τα ορυκτά καύσιμα και την εστίαση περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια της ING, ο όμιλος θα μειώσει τα δάνεια σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 35% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Αυτή η κίνηση θα οδηγούσε σε μείωση κατά 50% των εκπομπών που θα προέρχονταν από το χαρτοφυλάκιό της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ING, Steven van Rijswijk, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου. Ο κόσμος χρειάζεται ενέργεια, αλλά και πάλι πάρα πολλά από αυτήν προέρχονται από ορυκτά καύσιμα. Βασιζόμενοι στην πρόοδο που σημείωσαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στο συνέδριο COP28 και στις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις και σενάρια, ανακοινώνουμε σήμερα τις επόμενες αποτελεσματικές ενέργειές μας για να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Αυξάνουμε σημαντικά τη δέσμευσή μας στις ΑΠΕ και ταυτόχρονα σχεδιάζουμε μια σαφή, επιταχυνόμενη πορεία για την πλήρη σταδιακή κατάργηση της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από το χρηματοδοτικό χαρτοφυλάκιό μας».

Σήμερα, ο δανεισμός της στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ (4,39 δισ. δολάρια), δήλωσε εκπρόσωπος της ING στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ING σκοπεύει να τριπλασιάσει τη χρηματοδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε 7,5 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ πέρυσι, έως το 2025. Αυτός ο στόχος θα σήμαινε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία δανεισμού της Ολλανδίας θα αγγίξει τον τριπλασιασμό του στόχου πέντε χρόνια πριν από τη δέσμευση που έκαναν οι κυβερνήσεις στο COP28, πρόσθεσε η εταιρεία.

Εν τω μεταξύ, ένας εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ομάδας Extinction Rebellion δήλωσε στο Reuters ότι η κίνηση της ING αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά «όχι αρκετό». Η Extinction Rebellion επικρίνει την ING ως τον μεγαλύτερο δανειστή ορυκτών καυσίμων της χώρας. Η εκπρόσωπός της, Tessel Hofstede, δήλωσε: «Τα υπάρχοντα έργα εξόρυξης πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου είναι ήδη αρκετά για να ξεπεράσουμε τους δύο βαθμούς υπερθέρμανσης». Η Hofstede πρόσθεσε ότι η ING θα πρέπει να αποκλείσει τη χρηματοδότηση νέων έργων πετρελαίου.