Οτι η γερμανική συγκυβέρνηση δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες της, αυτό δεν είναι να το συζητάμε καν – και μόνο η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που δημιούργησε δημοσιονομική «τρύπα» στον Προϋπολογισμό του 2024 ήταν αρκετή για να προκληθούν περαιτέρω τριγμοί στο εξουσιαστικό συνονθύλευμα Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι

το σχήμα υπό τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς παραπαίει. Τα γκάλοπ φανερώνουν την απέχθεια της γερμανικής κοινής γνώμης προς τη συγκεκριμένη συγκυβέρνηση, μάλιστα οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (τα ¾) απάντησαν ότι είναι δυσαρεστημένοι και από τον ίδιο τον Σολτς προσωπικά.

Ο εκνευρισμός και στα τρία συγκυβερνώντα κόμματα είναι πλέον φανερός, έγραψε η Repubblica, ταυτόχρονα όμως επισήμανε ότι η φράση «κλασική κυβερνητική κρίση» μάλλον δεν αναλύει τα συμβαίνοντα σωστά. Και αυτό επειδή οι Γερμανοί επιζητούν εναλλακτική πλειονοψηφία έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της Γερμανίας μόλις καταρρεύσει το «τρίο» του Σολτς. Κατάρρευση η οποία, όμως, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα προσώρας. Φυσικά, στις προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ πολλούς πόντους έχουν κερδίσει και οι ακροδεξιοί της «Εναλλακτικής» (η μεγάλη άνοδός τους χρεώνεται, εξυπακούεται, στον Σολτς).

Το κόμμα του, το SPD, συνεχίζει να τον υποστηρίζει. Τον θωράκισε στο πρόσφατο συνέδριό του απομονώνοντας τους επικριτές του, όμως υπάρχει τουλάχιστον μία φράξια στο εσωτερικό του που από τώρα κιόλας συζητεί για τον αντικαταστάτη του Σολτς χαμηλόφωνα, ακριβώς επειδή επιθυμεί να μη δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στο κόμμα. Τι αναμένουν αυτοί για να υψώσουν τον τόνο της φωνής τους και να εγκαταστήσουν τον Μπόρις Πιστόριους, νυν υπουργό Αμυνας και δημοφιλέστατο πολιτικό, στον αρχηγικό θώκο; Μα, «κάποιο σκάνδαλο του Σολτς, που θα τον ρίξει».

Αν κανείς ζητήσει διευκρινίσεις, σημείωσε το ιταλικό μέσο, θα λάβει την απάντηση ότι ο Σολτς δεν κινδυνεύει τόσο από τα πολιτικά και κυβερνητικά πεπραγμένα του, από τη Χριστιανοδημοκρατία ή την επέλαση της «Εναλλακτικής» κ.λπ., όσο από τη Μόσχα. Μάλιστα, από τη Μόσχα – και οι ομιλήσαντες δεν εννοούσαν κατευθείαν το Ουκρανικό. «Δύο γερμανικές κοινοβουλευτικές πηγές ψιθυρίζουν με κλειστά μικρόφωνα ότι ο Σολτς πρέπει να φοβάται μόνο τον Γιάν Μαρσάλεκ, άλλοτε παιδί-θαύμα της γερμανικής οικονομίας και νυν ‘‘κατάσκοπο που ήρθε από το κρύο’’, ο οποίος φορτώθηκε το σκάνδαλο Wirecard».

Η Repubblica θύμισε επιτροχάδην τη σκανδαλώδη υπόθεση της γερμανικής εταιρείας, η οποία ανακάλυψε τρύπα 2 δισ. ευρώ στα ταμεία της λόγω των δραστηριοτήτων της στην Ασία, τις οποίες επέβλεπε αυτός ο Μαρσάλεκ. Εκεί «εξαφανίστηκαν» τα λεφτά, εκεί εξαφανίστηκε και ο Μαρσάλεκ. Οι Γερμανοί ακόμη τον καταζητούν ως απατεώνα, αλλά εκείνος πήγε στη… Ρωσία, όπως κατήγγειλαν ορισμένα δημοσιογραφικά μέσα σαν τη Wall Street Journal (η οποία έγραψε ευθέως ότι ο Μαρσάλεκ ήταν ρώσος κατάσκοπος επί μία δεκαετία και συγχρόνως διευθύνων σύμβουλος της Wirecard).

Επιρροή του Πούτιν στην καγκελαρία;

Πώς ο εν λόγω Μαρσάλεκ απειλεί σήμερα τον Σολτς; Το αμερικανικό μέσο έγραψε ότι ο Σολτς είχε επαφές με τον Μαρσάλεκ την εποχή της κατάρρευσης της Wirecard και ότι οι συναντήσεις της ηγεσίας της Wirecard και του Σολτς παραμένουν απόρρητες. «Καθώς οι δίκες που συνδέονται με το σκάνδαλο συνεχίζονται στο Μόναχο και αναδύονται όλο και πιο ανησυχητικές λεπτομέρειες για τη δράση του Μαρσάλεκ, καθίσταται αναγκαίο να αποσαφηνιστούν πλήρως οι σχέσεις του με τον Σολτς». Οι Δυτικές υπηρεσίες φρονούν ότι ο Μαρσάλεκ προστατεύεται από τη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB.

Κατά τα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ στα οποία βασίστηκε και το κείμενο της Repubblica, ο Μαρσάλεκ εργάζεται πλέον στην υπηρεσία του Πούτιν, και μάλιστα σε ιδιαίτερο πόστο: μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν ανέλαβε την αναδιοργάνωση της Βάγκνερ. «Ετσι, ο γερμανός καγκελάριος θα διατρέξει μεγάλο κίνδυνο αν κάποιο γεγονός ή μαρτυρία στη δίκη της Wirecard τον συνδέσει με έναν εν δυνάμει ένοχο εσχάτης προδοσίας».

Οι Ιταλοί έκλεισαν την αναφορά τους στον μυστηριώδη άνδρα που απειλεί την πολιτική καριέρα του Σολτς με λόγια ενός γερμανοϊταλού πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή (του αριστερού κόμματος Die Linke), του Φάμπιο ντε Μάζι, ο οποίος «δεν φοβήθηκε να ανοίξει τα μικρόφωνα». Αυτός είπε ότι ο Μαρσάλεκ είναι «παράγων κινδύνου για τη Γερμανία και πρωτίστως για τον Σολτς». Και όχι μόνο: «Χάρις στο σκάνδαλο Wirecard, ο Πούτιν έχει τη γερμανική κυβέρνηση στα χέρια του» είπε ο Ντε Μάσι.

Protagon.gr