Ο ρουμανικός ενεργειακός όμιλος OMV Petrom θα αποκτήσει μερίδιο 50% στην Electrocentrale Borzesti, η οποία κατέχει περίπου 1 GW έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από την RNV Infrastructure. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 950MW δυναμικότητας αιολικής ενέργειας και 50MW φωτοβολταϊκών υπό ανάπτυξη στη βορειοανατολική Ρουμανία.

 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα έργα θα αναπτυχθούν περαιτέρω, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με την RNV Infrastructure.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, το ηλιακό πάρκο αναμένεται να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο εθνικό σύστημα από φέτος, ενώ τα αιολικά πάρκα αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά την παραγωγή μεταξύ 2025 και 2027. Τα έργα έχουν ήδη παραχωρηθεί πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσω αυτής της νεοσύστατης συνεργασίας, η OMV Petrom μαζί με τη Renovatio, σχεδιάζει να επενδύσει έως το 2027 περίπου 1,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης έργων, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Ρουμανία.

Η συνεισφορά της OMV Petrom για την απόκτηση και την κατασκευή αυτών των έργων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 350 εκατ. ευρώ.

Το κλείσιμο των συναλλαγών αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, αφού πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.