Η Enel ολοκλήρωσε την πώληση χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων από ΑΠΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ormat Technologies, έναντι 271 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ιταλίας. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε πέρυσι, αποτελεί μέρος των προσπαθειών του ιταλικού ομίλου να περιορίσει το χρέος του και να εξορθολογίσει την παρουσία του στο εξωτερικό

Βάσει της συμφωνίας, η Enel εκχωρεί ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο γεωθερμικών της στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με μια σειρά μικρών ηλιακών σταθμών, συνολικής ισχύος 150 MW.

Η κίνηση αναμένεται να έχει θετική επίδραση ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ (274 εκατ. δολ.) στο ενοποιημένο καθαρό χρέος της Enel, αλλά αρνητικά, κατά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, στα αναφερόμενα καθαρά έσοδα του ομίλου, ανέφερε ο όμιλος σε σχετική του ανακοίνωση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα έχει καμία επίδραση στα συνήθη οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας κοινής ωφελείας.

Η ενοποιημένη δυναμικότητα ΑΠΕ της Enel μετά τη συμφωνία ανέρχεται σε περίπου 9,7 GW στη Βόρεια Αμερική.

Παρουσιάζοντας την ενημερωμένη στρατηγική για τον όμιλο, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Flavio Cattaneo είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι η Enel θα εγκαταλείψει το σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ, αντίθετα, θα συνεχίσει το πρότζεκτ της από κοινού κατασκευής ενός εργοστασίου ηλιακών πάνελ στις Ηνωμένες Πολιτείες με αμερικανικό εταίρο.

Εκείνη την εποχή, ο Cattaneo είχε δηλώσει ότι ο όμιλος εξέταζε την πιθανότητα μιας συνεργασίας που θα επιτρέψει στο πιθανό νέο εργοστάσιο ηλιακών πάνελ να επωφεληθεί από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν στις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Υπό τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλό της, η Enel είχε προαναγγείλει ότι θα δημιουργήσει ένα εργοστάσιο ηλιακών κυψελών και πάνελ στην Οκλαχόμα, κοντά στην Τούλσα, με στόχο την παραγωγή 3 GW ηλιακών προϊόντων ετησίως, με τα πρώτα πάνελ να βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής μέχρι το τέλος του 2024.