Ποιες Χώρες στην Ευρώπη Έχουν τις Καλύτερες και Ποιες τις Χειρότερες Ταχύτητες Διαδικτύου

Ποιες Χώρες στην Ευρώπη Έχουν τις Καλύτερες και Ποιες τις Χειρότερες Ταχύτητες Διαδικτύου
energia.gr
Τετ, 10 Ιανουαρίου 2024 - 10:36

Περνάμε κατά μέσο όρο πάνω από έξι ώρες την ημέρα στο Διαδίκτυο. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέι μια πολύ παραγωγική χρήση του χρόνου μας ή απλά μια εξοργιστική εμπειρία, ανάλογα με το αν η σύνδεσή στο Διαδίκτυο καθυστερεί. Και φαίνεται ότι από χώρα σε χώρα η ταχύτητα φόρτωσης σελίδων αλλάζει κατά πολύ.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον έλεγχο ταχύτητας φόρτωσης σελίδων Google, η υπηρεσία σύγκρισης BusinessComparison εξέτασε τη μέση ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδων τόσο σε επιτραπέζιους όσο και σε κινητές συσκευές για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, με τους Σκανδιναβούς να κυριαρχούν. 

Η Σουηδία βρίσκεται στην πρώτη θέση με την ταχύτερη ταχύτητα φόρτωσης επιτραπέζιου υπολογιστή 3,74 δευτερόλεπτα, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (3,84) στη δεύτερη θέση, η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο νόμιμο δικαίωμα το 2010.

Από κοινού τρίτη ήρθαν η Δανία και η Λετονία, και οι δύο με μέση ταχύτητα 4 δευτερολέπτων.

Ακολουθεί η Λιθουανία στην πέμπτη θέση (4,14) και ακολουθεί η Ελβετία (4,23). Η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω με 5,72 δευτερόλεπτα.

Όσον αφορά τις ταχύτητες φόρτωσης σε φορητές συσκευές, η Σουηδία έχει και πάλι τις καλύτερες επιδόσεις με μέση ταχύτητα 7,48 δευτερόλεπτα.

Στο κάτω μέρος της κατάταξης, ο χρόνος φόρτωσης σχεδόν διπλασιάστηκε στην Τουρκία (10,22) έχοντας τη χειρότερη βαθμολογία, η οποία οφείλεται στην εξάρτηση από χάλκινα καλώδια 30 ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

Την τελευταία πεντάδα συμπληρώνουν η Βουλγαρία (9,38), η Ρουμανία (8,59), η Κύπρος (7,18) και η Πολωνία (6,09).

Οι ίδιες χώρες -με την ίδια σειρά- είχαν επίσης τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την ταχύτητα φόρτωσης του Διαδικτύου σε κινητά, με την Τουρκία να έχει και πάλι τους πιο αργούς χρόνους φόρτωσης στα 13,19 δευτερόλεπτα.

Γιατί είναι χειρότερη η ταχύτητα φόρτωσης σε κινητές συσκευές;

Ένας βασικός παράγοντας είναι η ταχύτητα του δικτύου που χρησιμοποιείται από κινητές συσκευές, η οποία μπορεί να είναι πιο αργή από τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, επειδή τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν περιορισμούς που επηρεάζουν την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.

Επιπλέον, το υλικό στις κινητές συσκευές τείνει να είναι λιγότερο ισχυρό από αυτό στους επιτραπέζιους υπολογιστές.

Το μικρότερο μέγεθος οθόνης και η χαμηλότερη ανάλυση των φορητών συσκευών σημαίνει ότι οι ιστότοποι μπορεί να χρειαστεί να φορτώσουν διαφορετικά στοιχεία ή διατάξεις, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερους χρόνους φόρτωσης.

Τα προγράμματα περιήγησης σε κινητές συσκευές ενδέχεται να μην είναι τόσο βελτιστοποιημένα όσο αυτά σε επιτραπέζιους υπολογιστές, επηρεάζοντας την ταχύτητα απόδοσης και επεξεργασίας των ιστοσελίδων.

Μια διαφορά στην ταχύτητα φόρτωσης μπορεί να φαίνεται να είναι απλώς ένα θέμα ευκολίας για κάποιον που περιηγείται, αλλά δεν είναι. μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παρουσία των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο.

Όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να φορτώσει μια σελίδα, τόσο πιο πιθανό είναι οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τον ιστότοπο - κάτι που ονομάζεται «ποσοστό εγκατάλειψης». Αυτό με τη σειρά του σημαίνει λιγότερους πιθανούς καταναλωτές για μια εταιρεία.

Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο X - παλαιότερα γνωστός ως Twitter - κατηγορήθηκε ότι «στάζωσε» τους συνδέσμους που οδηγούσαν σε ορισμένα μέσα, όπως αντίπαλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ειδησεογραφικούς ιστότοπους, σύμφωνα με τους New York Times.

Πώς να επιταχύνω τη φόρτωση;

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φορτώσετε μια σελίδα πιο γρήγορα - και δεν απαιτούν μετακίνηση(!) σε άλλη χώρα.

Η χρήση της πιο πρόσφατης έκδοσης και η περιοδική εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης και των cookie μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της απόδοσης.

Κλείστε τις εφαρμογές παρασκηνίου και απενεργοποιήστε τις περιττές επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική ταχύτητα.

Η εγκατάσταση προγραμμάτων αποκλεισμού διαφημίσεων μπορεί επίσης να βελτιώσει τους χρόνους φόρτωσης ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο των διαφημίσεων.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι ο δρομολογητής σας είναι τοποθετημένος κεντρικά και μακριά από εμπόδια για βέλτιστη ισχύ σήματος.

Περιορίστε τον αριθμό των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας, αποσυνδέοντας αυτές που δεν χρησιμοποιούνται για να ελευθερώσετε εύρος ζώνης.

Εάν είναι εφικτό, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μια σύνδεση Ethernet για μια πιο σταθερή και ταχύτερη εμπειρία Διαδικτύου.

Εάν είστε υπεύθυνος για έναν ιστότοπο, ξεκινήστε βελτιστοποιώντας τις εικόνες - επιλέγοντας τη βέλτιστη μορφή ή συμπιέζοντάς τες - για αποτελεσματικότητα. Αφήστε τα προγράμματα περιήγησης να αποθηκεύουν ορισμένα πράγματα τοπικά για να επιταχύνουν τη φόρτωση.

Μπορείτε επίσης να περιορίσετε τα διάφορα πράγματα που χρειάζεται να φορτώσει η ιστοσελίδα σας. βεβαιωθείτε, για παράδειγμα, ότι τα σημαντικά στοιχεία εμφανίζονται πρώτα και φορτώστε λιγότερο σημαντικά πράγματα αργότερα.

Να είστε προσεκτικοί με εξωτερικά σενάρια, όπως διαφημίσεις ή κουμπιά μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και κάντε τον ιστότοπό σας να λειτουργεί καλά σε διαφορετικές συσκευές - μια προσέγγιση που ονομάζεται responsive design.