Η Siemens Gamesa θα εγκαταστήσει και θα δοκιμάσει αυτό που έχει ονομαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «το πιο ισχυρό πρωτότυπο υπεράκτιων ανεμογεννητριών στον κόσμο» στο κέντρο δοκιμών østerild στη Δανία πριν το βάλει σε πιθανή παραγωγή πλήρους κλίμακας. Ο κατασκευαστής δεν επιβεβαίωσε 

ποια βαθμολογία θα έχει η νέα ανεμογεννήτρια, αν και σίγουρα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από το μοντέλο των 15 MW της Vestas για να θεωρηθεί ότι είναι η πιο ισχυρή.

Η δοκιμή του πρωτοτύπου υποστηρίζεται από επιχορήγηση 30 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έγγραφα της ΕΕ δίνουν ημερομηνία έναρξης λειτουργίας την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Ένας εκπρόσωπος της Siemens Gamesa είπε ότι η εταιρεία θα αποφασίσει εάν θα εγκαταστήσει ένα νέο προϊόν σε ένα εμπορικό έργο «μετά από προσεκτική δοκιμή».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε θεμελιωδώς στην υπεράκτια αγορά και η επέκταση των ικανοτήτων στη θάλασσα πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα και με συνέπεια για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι. Με την τρέχουσα υπεράκτια τουρμπίνα μας 14 MW, είμαστε σε καλή θέση για να υποστηρίξουμε εδώ».