Η αυστριακή ένωση αιολικής ενέργειας, η IG Windkraft προειδοποίησε ότι, αφού η εξάπλωση της αιολικής ενέργειας απέκτησε δυναμική το 2023, θα υπάρξει μια νέα επιβραδυνση της επέκτασης το 2024. Αυτό οφείλεται στην αργή ανταπόκριση των ομόσπονδων κρατιδίων της Αυστρίας στις πρόσφατες πολιτικές της ΕΕ που εχπυν σκοπό την επιτάχυνση της εξάπλωσης της χερσαίας αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με την IG Windkraft.

Η ένωση ανέφερε ότι εξακολουθούν να λείπει το κατάλληλο πλάισιο για την ταχεία ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, με αποτέλεσμα την απότομη μείωση της επέκτασης της, το 2024. Με 24 μόνο ανεμογεννήτριες με ισχύ 124 MW, η επέκταση της αιολικής ενέργειας το 2024 θα πέσει στο επίπεδο του 2011, ανέφερε χαρακτηριστικά η ένωση.

Καθαρά αυτό θα είναι μόνο 13 συστήματα με 104 MW, καθώς και παλιά συστήματα που θα ανανεωθούν, πρόσθεσε.

Σε σύγκριση με πέρυσι, όταν κατασκευάστηκαν 70 ανεμογεννήτριες με ισχύ 331 MW, πρόκειται για πτώση της επέκτασης κατά περίπου δύο τρίτα.

Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το νομικό πλαίσιο έχει αλλάξει σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Με τη νέα Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED III) και την επέκταση του κανονισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, δόθηκαν στην Αυστρία τεράστια περιθώρια για να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες πλαισίου για την επέκταση της αιολικής ενέργειας.

Τέθηκαν συγκεκριμένοι ενδιάμεσοι στόχοι επέκτασης έως το 2040.

Ένας νόμος για την εγκετάσταση της αιολικής ενέργειας υποχρεώνει τις πολιτείες να ορίσουν τις απαραίτητες περιοχές έως το 2032 και η στρατηγική χερσαίας αιολικής ενέργειας δίνει στους δήμους πρόσθετο περιθώριο στον καθορισμό.

Επιπλέον, ένας ενιαίος ομοσπονδιακός νόμος για τη διατήρηση της φύσης δημιούργησε ενιαία κριτήρια σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια, εκμεταλλευόμενος έτσι το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ.

Η ένωση καλεί τα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας να εφαρμόσουν την υποχρέωση της ΕΕ και να ορίσουν αμέσως αιολικές περιοχές ευθυγραμμισμένες με τους στόχους.

Επιπλέον, οι διαδικασίες έγκρισης πρέπει να επιταχυνθούν σημαντικά και να προσληφθεί περισσότερο προσωπικό στις αρχές έγκρισης, ανέφερε.