Αύξηση 3% στις Τιμές του Αργού Μετά τις Επιθέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας Κατά των Χούτι

Αύξηση 3% στις Τιμές του Αργού Μετά τις Επιθέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας Κατά των Χούτι
energia.gr
Παρ, 12 Ιανουαρίου 2024 - 18:06

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν κατά 3% περίπου την Παρασκευή, καθώς ορισμένα πετρελαιοφόρα παρέκκλιναν την πορεία τους από την Ερυθρά Θάλασσα μετά από τις αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη (βλ. εδώ), στον απόηχο των επιθέσεων ενάντια σε πλοία εκ μέρους της ανταρτικής ομάδας που έχει τη στήριξη της Τεχεράνης. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 2,21 δολάρια ή 2,9%, φτάνοντας τα 79,62 δολάρια το βαρέλι στις 13:50 ώρα Γκρήνουιτς ή 15:50 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI σημείωσαν άνοδο κατά 2,13 δολάρια ή 3%, φτάνοντας στα 74,15 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς ήταν σε ανοδική πορεία για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα

Τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έρχονται ως αντίποινα για τις επιθέσεις των Χούτι από τον Οκτώβριο σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, που επικεντρώνονται στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ στα νοτιοδυτικά της Αραβικής Χερσονήσου, σε ένδειξη υποστήριξης προς την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ.

Η κλιμάκωση έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που πλέον φαίνεται ότι επεκτείνεται και λαμβάνει χαρακτήρα ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, γεγονός που επηρεάζει τις προμήθειες πετρελαίου από την περιοχή, στην οποία ανήκει και το, μεγάλης σημασίας, Στενό του Ορμούζ, στην απέναντι πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου, μεταξύ του Ομάν και του Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν κατέλαβε την Πέμπτη ένα ελληνόκτητο τάνκερ που μετέφερε ιρακινό αργό νότια του Στενού, με προορισμό την Τουρκία.

«Εάν ένα μεγάλο μέρος των ροών του Στενού του Ορμούζ σταματήσει, αυτό θα είχε έως και τριπλάσιο αντίκτυπο σε σύγκριση με το σοκ στις τιμές του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970 και υπερδιπλάσιο αντίκτυπο από αυτόν του πολέμου της Ουκρανίας στις αγορές φυσικού αερίου, ενώ, επιπλέον, είναι ήδη εύθραυστες οι αλυσίδες εφοδιασμού και τα επίπεδα των αποθεμάτων», δήλωσε ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής στην MST Marquee.

Οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους αναφέρουν ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα διακινούνται μέσω του Στενού του Ορμούζ, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα «στοχευμένα πλήγματα» στην Υεμένη αποτελούν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό τους ή «να επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Εκπρόσωπος των Χούτι ανακοίνωσε ότι η ομάδα των ανταρτών θα συνεχίσει να θέτει στο στόχαστρό της τα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου και περιφερειακή δύναμη, έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και «αποφυγή της κλιμάκωσης», ενώ ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία.

Οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο σε μια διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης. Ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk (MAERSKb.CO) και άλλες εταιρείες εκτρέπουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας τους πελάτες για περαιτέρω διακοπές.